Τριάντα νέα μαχητικά F-16 αγοράζει η Τουρκία
Συμφωνία για την προμήθεια τριάντα νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ύψους 1,32 δισ. ευρώ υπέγραψε η Τουρκία με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Η Αγκυρα ήδη συμμετέχει στο πρόγραμμα του μαχητικού τέταρτης γενιάς JSF F-35.
37
Συμφωνία για την προμήθεια τριάντα νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ύψους 1,32 δισ. ευρώ υπέγραψε η Τουρκία με την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.
Η συμφωνία προβλέπει την παραγωγή τμημάτων των αεροσκαφών, τη συναρμολόγηση, δοκιμή και παράδοση των αεροσκαφών από την τουρκική ΤΑΙ.
Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ ανέφερε πως η χώρα του εκτός από την τεχνογνωσία και τις θέσεις εργασίας που εξασφαλίζει θα είναι σε θέση να εξάγει αεροσκάφη αυτού του τύπου και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στην τελετή παρέστη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Ρος Γουίλσον, χαιρέτισε «τη στενή συνεργασία μεταξύ δύο σύμμαχων χωρών».
Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την αγορά 30 F-16 και η παράδοσή τους αναμένεται να ξεκινήσει το 2009.
H Τουρκία διαθέτει 216 μαχητικά τρίτης γενιάς τύπου F-16, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συναρμολογήθηκαν στην Τουρκία. Στις 22 Δεκεμβρίου πέρυσι είχε υπογράψει με τη Lockheed Martin συμφωνία ύψοuς 635 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16.
Εκτιμάται ότι με την υλοποίηση του προγράμματος θα περιοριστεί το πρόγραμμα αναβάθμισης παλαιότερων 48 F-4 Phantom, το οποίο είναι «παγωμένο».
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία συμμετέχει με την ανάληψη υπεργολαβιών, στη διεθνή κοινοπραξία υπό τις ΗΠΑ που πρόκειται να κατασκευάσει το μαχητικό μαχητικού JSF F-35. Το τουρκικό πρόγραμμα αγοράς μαχητικών 4ης γενιάς αφορά 100 αεροσκάφη και το κόστος τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 8,6 έως 9,4 δισ. ευρώ. Η Αγκυρα αναμένει να παραλάβει το πρώτο μαχητικό F-35 το 2009.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
- Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού – Φορτηγάκι έπεσε σε γκρεμό, σκοτώθηκαν 14 άτομα
- Οι αισιόδοξοι ζουν έως και 8 χρόνια περισσότερο;
- Καιρός: Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην επικράτεια – Καταιγίδες στα βόρεια ορεινά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442