
Εικοσιτετράωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ στις 8 Μαΐου
Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) για την Τρίτη 8 Μαΐου. Αίτημα των δημοσιογράφων είναι, μεταξύ άλλων, η να επιστραφούν τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά ομολόγου 130 εκατ. ευρώ από το ΤΣΠΕΑΘ.
71
Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) για την Τρίτη 8 Μαΐου.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι πρωτοφανείς κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων, εκτός από μείζον πολιτικό θέμα σε βάρος των εργαζομένων και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους στα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, υπονομεύουν τη διαχείριση και την αποδοτικότητά τους, αλλά οδηγούν, προκειμένου για το ΤΣΠΕΑΘ, και σε απόπειρα χειραγώγησης της ενημέρωσης».
«Με τη μέθοδο των δομημένων ομολόγων, που εκδίδονται και κυκλοφορούν με αδιαφανείς διαδικασίες και πολιτικές μεθοδεύσεις που αποτελούν πρωτοφανή πρόκληση, σημαντικό μέρος των αποθεματικών των Ταμείων με επιλογή επενδύσεων υψηλού ρίσκου δεσμεύεται με αβέβαιο επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιείται για δανεισμό του κράτους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ειδικά η αγορά από το ΤΣΠΕΑΘ ομολόγου 130 εκατ. ευρώ 20ετούς διάρκειας, με αδιαφανείς διαδικασίες ως προς την έκδοση και τη διαδρομή του, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την κάλυψη των υποχρεώσεων του Ταμείου απέναντι στους ασφαλισμένους του» σημειώνει η ΕΣΗΕΑ.
«Παράλληλα όμως» τονίζει, «εντείνεται και η προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με την προώθηση συστημάτων ελαστικής απασχόλησης και αμοιβής, ενώ οι απολύσεις αποτελούν καθημερινή πρακτική και οι ΣΣΕ συστηματικά παραβιάζονται. Το καθεστώς της ομηρίας των δημοσιογράφων με το σύστημα των συμβασιούχων εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΡΤ, ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως εκείνοι οι συμβασιούχοι, που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η 24ωρη προειδοποιητική απεργία θα διαρκέσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 8 και 9 Μαΐου αντίστοιχα.
«Οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ελλάδα απεργούν την Τρίτη 8 Μαΐου, καταγγέλλοντας κάθε μορφή χειραγώγησης της ενημέρωσης, υπονόμευσης της δημοσιογραφικής λειτουργίας με την κυβερνητική εισβολή στα αποθεματικά και των δημοσιογραφικών Ταμείων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), Δημήτρης Τσαλαπάτης.
«Στην περίπτωση αυτή τα δομημένα ομόλογα με τις ολέθριες επιπτώσεις τους, υπηρετούν και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπέρ της ιδιοκτησίας των μέσων και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση -και αυτό είναι μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση- η χειραγώγηση δεν θα περάσει» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις


