
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον
Ουάσιγκτον: Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, αν και η σχέση δεν αιτιολογείται επαρκώς, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ουάσιγκτον: Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον, αν και η σχέση δεν αιτιολογείται επαρκώς, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι με επικεφαλής τον Δρ Γκανγκ Χου έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 51.552 άνδρες και γυναίκες, 25-74 ετών για 18 χρόνια. Κανείς δεν είχε νόσο Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης.
Περίπου 600 άτομα εκδήλωσαν τελικά νόσο Πάρκινσον στο τέλος της έρευνας και είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ επίσης. Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Πάρκινσον συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος ήταν ίδιος για άνδρες και γυναίκες και ήταν ανεξάρτητος άλλων παραγόντων κινδύνου.
«Ο διαβήτης ίσως αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Πάρκινσον εν μέρει λόγω της περίσσειας σωματικού βάρους. Τα περιττά κιλά και η μη επαρκής σωματική δραστηριοποίηση σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου ΙΙ, του οποίου η συχνότητα αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμια κλίμακα. Η νόσος Πάρκινσον απ’ την άλλη, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου αν και έχει διαπιστωθεί ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα μπορεί να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας σε συγκεκριμένους ασθενείς», εξηγεί ο Δρ Χου.
health.in.gr
- Εταιρείες στις ΗΠΑ περιορίζουν τις προσλήψεις λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Ουντινέζε – Πάρμα 0-1: Νίκη-σωτηρίας με ασίστ του Στρεφέτσα οι φιλοξενούμενοι
- Πραγματικά, ποια διαφορά έχει ένα τζιν 900 ευρώ από ένα των 40 ευρώ;
- Τραμπ: Το Ιράν δεν μπορεί να μας εκβιάσει με τα Στενά του Ορμούζ
- «Να δικαστεί και ο Λαζαρίδης, δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» λέει η πρώην καθαρίστρια από το Βόλο
- Μαρούσι – Κολοσσός Ρόδου 108-93: «Ζωντανό» για την παραμονή (vid)