36

Μια μυστηριώδης δίνη ψυχρού νερού που εμφανίστηκε στη θάλασσα έξω από το Σίδνεϊ είναι τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν ένα μέτρο και επηρεάζει ένα σημαντικό ωκεάνιο ρεύμα, ανακοίνωσαν Αυστραλοί ωκεανογράφοι.

Η δίνη, περίπου 100 χλμ από τις ακτές του Σίδνεϊ, έχει διάμετρο 200 χλμ και φτάνει σε βάθος μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο, ανακοίνωσε ο κύριος ερευνητικός φορέας της Αυστραλίας CSIRO (Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας). Η περίοδος περιστροφής του νερού είναι περίπου επτά ημέρες.

Στο κέντρο της δίνης, η στάθμη της θάλασσας έχει ταπεινωθεί κατά 70 εκατοστά. Αν και αόρατη στο μάτι, η μεταβολή αυτή μετρήθηκε με ακρίβεια από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δορυφόρους.

Τα αίτια του φαινομένου παραμένουν άγνωστα, αναμεταδίδει το Reuters. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό φυσικό φαινόμενο που τείνει να σπρώχνει τα πάντα γύρω του -ακόμα και το Ρεύμα της Ανατολικής Αυστραλίας» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Γκρίφιν του CSIRO.

To ισχυρό Ρεύμα, στο οποίο αναφερόταν και η ταινία Ψάχνοντας τον Νέμο, κανονικά ρέει κατά μήκος της άκρης της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τώρα όμως έχει εκτραπεί προς τα ανατολικά.

Οι γιγάντιες δίνες διαρκούν συνήθως 2-3 εβδομάδες, αν και παρόμοιες δίνες που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα έξω από τη Νότια και Δυτική Αυστραλία έζησαν για μήνες.

«Μέχρι πριν από 20 χρόνια δεν θα γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν αν δεν πέφταμε πάνω τους τυχαία με κάποιο ερευνητικό σκάφος», σχολιάζει ο Δρ Γκρίφιν. «Ωστόσο, τώρα πια που μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε εύκολα από το Διάστημα, οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν το ρόλο τους ως πηγή ζωής σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας