
Υπό ευρωπαϊκό έλεγχο η Ελλάδα για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από την Τετάρτη κλιμάκιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, δύο μήνες μετά το πόρισμα-βόμβα για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.
38
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από την Τετάρτη κλιμάκιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Η επίσκεψη έρχεται δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος-βόμβα για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και στα στρατόπεδα κράτησης λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το πόρισμα, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών που περιείχε για την ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων που κατηγορήθηκαν για βασανισμούς κρατουμένων, αλλά και τη συμμετοχή δικαστικών, δικηγόρων και ιατροδικαστών κατέληξε στο αρχείο λόγω «αοριστίας των καταγγελλομένων» από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά.
Οι ελληνικές Αρχές είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσεις για την αδιαφορία τους να συμμορφωθούν στους διεθνείς κανόνες για τις συνθήκες κράτησης, ενώ τέτοιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο σε χώρες όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου της Ευρώπης, τέτοιες επισκέψεις πραγματοποιούνται στην Τουρκία για τα «λευκά» κελιά των πολιτικών κρατουμένων, στις ρωσικές φυλακές του Νότιου Καύκασου, όπου κρατούνται Τσετσένοι αυτονομιστές, στην Αλβανία και τη Μολδαβία.
Στο τελευταίο πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2006 και αφορούσε τις επισκέψεις εμπειρογνωμόνων και ιατρών σε φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα από τις 27 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2005 καταγγέλθηκαν σωρεία σοβαρών παρατυπιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέταρτη σύλληψη για τη δολοφονική επίθεση στην Βάγια Νέστορα
- Αγγλία – Αργεντινή: Οι παίκτες της Αλμπισελέστε βρήκαν το παγούρι του Πικφορντ με τις σημειώσεις για τα πέναλτι (vid)
- Παχυσαρκία: Σε 15 ημέρες η λύση για τα φάρμακα, λέει η κυβέρνηση
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 66χρονος για τη φωτιά στο φράγμα Θέρμης
- «Ο πόνος συνεχίζεται»: Τι λένε τα ΜΜΕ στην Αγγλία για τον αποκλεισμό από τον τελικό του Μουντιάλ (pics)
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 30χρονου από οκτώ άτομα