53

Να εγκαταλείψει τη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ σχεδιάζει η Αλέκα Παπαρήγα στο συνέδριο του κόμματος, στις αρχές του 2009. Πιθανότερος διάδοχος ο νυν διευθυντής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όταν θα εγκαταλείπει τη σημερινή της θέση, η Αλέκα Παπαρήγα θα είναι η μακροβιότερη γενική γραμματέας, με 18 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, καθώς εξελέγη τον Φεβρουάριο του 1991, και το 18ο Συνέδριο του κόμματος θα επικυρώσει αποφάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο προβάδισμα του 52χρονου οικονομολόγου Δ.Κουτσούμπα έναντι των υπόλοιπων δελφίνων μέτρησε η πολύχρονη φιλία του με την ίδια την Αλ.Παπαρήγα και με τον σκληρό μηχανισμό του Περισσού, καθώς -κυρίως- το γεγονός ότι σε δύσκολες στιγμές στήριξε απόλυτα τις κομματικές επιλογές. Όχι μόνο εκ θέσεως, αλλά και εκ πεποιθήσεως.

Το πρώτο βήμα για την ανέλιξή του έγινε πριν από έξι μήνες, όταν χρίσθηκε επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων (με νούμερο δύο τον μέχρι τότε επικεφαλής Μπ.Αγγουράκη) και έκτοτε συνοδεύει την Αλ.Παπαρήγα σε όλες τις διεθνείς της αποστολές.

Η Αλ.Παπαρήγα, με την αλλαγή σκυτάλης, δεν σκοπεύει να περάσει στη σύνταξη. Μάλιστα, δύο είναι τα σενάρια που συζητιούνται στον Περισσό για τη μελλοντική θέση της:

Το πρώτο είναι να έχει τον τίτλο του προέδρου (όπως ο Χ.Φλωράκης όταν γραμματέας εκλέχθηκε ο Γ.Φαράκος), ώστε να βοηθήσει τουλάχιστον στα πρώτα του βήματα τον διάδοχό της, ο οποίος θα ασχολείται περισσότερο με τον κομματικό μηχανισμό ενώ αυτή θα είναι το «πολιτικό πρόσωπο» του κόμματος «προς τα έξω».

Το δεύτερο σενάριο για την «επόμενη μέρα» στο ΚΚΕ θέλει την Αλ.Παπαρήγα να εκπροσωπεί το κόμμα ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στις συζητήσεις στη Βουλή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ