Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες θάνατοι ετησίως από οξείες και χρόνιες φλεβικές παθήσεις

Χιλιάδες θάνατοι ετησίως από οξείες και χρόνιες φλεβικές παθήσεις

Αθήνα: Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας από φλεβοθρομβώσεις, πνευμονική εμβολή αλλά και από το λεγόμενο μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Κι αυτό γιατί οι οξείες και χρόνιες φλεβικές παθήσεις αποτελούν τις πιο συχνές εμφανιζόμενες αγγειακές παθήσεις παγκοσμίως.

Αθήνα: Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας από φλεβοθρομβώσεις, πνευμονική εμβολή αλλά και από το λεγόμενο μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Κι αυτό γιατί οι οξείες και χρόνιες φλεβικές παθήσεις αποτελούν τις πιο συχνές εμφανιζόμενες αγγειακές παθήσεις παγκοσμίως.

Αυτό τόνισε ο αγγειοχειρουργός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Αντώνης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Πολυθεματικό Συνέδριο του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου σήμερα πάνω από 250.000 άνθρωποι το χρόνο νοσηλευόμενοι ή περιπατητικοί εμφανίζουν φλεβοθρόμβωση και άλλοι περίπου 200.000 εμφανίζουν πνευμονική εμβολή (ΠΕ) που είναι επιπλοκή της θρόμβωσης, όπως και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο.

Μάλιστα η οξεία φλεβική θρόμβωση είναι μια σοβαρή και συχνή ασθένεια, ενώ η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να αποτελέσει πηγή πιθανής δυσφορίας, κακοδιαθεσίας, αλλά και καθήλωσης του πάσχοντα με αποτέλεσμα να χάνει ώρες από την εργασία του.

Οι επιπλοκές της φλεβοθρόμβωσης, η ΠΕ και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο είναι σημαντικές γιατί αποτελούν πηγή αύξησης της θνητότητας, αλλά και γιατί η πρόληψη ή άμεση αντιμετώπιση τους συντείνει και στη μείωση του ποσοστού νοσοκομειακών θανάτων.

Στους ασθενείς με οξείες και χρόνιες φλεβικές παθήσεις η συχνότητα εμφάνισης θρόμβωσης κυμαίνεται από 35-52 %. Η θρόμβωση χαρακτηρίζεται δευτεροπαθής αν η αιτία της σχετίζεται με την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου και σαν πρωτοπαθής αν εμφανίζεται χωρίς να υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.

Ποιοι κινδυνεύουν από θρόμβωση

Αμεσα κινδυνεύουν από θρόμβωση όσοι:

  • Eχουν κιρσούς
  • Πρόκειται να υποβληθούν σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση
  • Είναι καρκινοπαθείς
  • Είναι μεγάλης ηλικίας
  • Έχουν κιρσούς και πρόκειται να κάνουν ένα πολύωρο ταξίδι με τα πόδια σε κάμψη και ακίνητα πολλές ώρες
  • Παίρνουν αντισυλληπτικά

Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου «αν κάποιο άτομο ανήκει ή όχι στις παραπάνω κατηγορίες και είτε βρίσκεται στο σπίτι του, είτε έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα το γιατρό του αν αισθανθεί:

  • Ευαισθησία στην γαστροκνήμια ή στον μηρό
  • Οίδημα στο κάτω άκρο
  • Σκληρία των μυών
  • Αίσθημα καύσου στο άκρο
  • Διάταση των επιφανειακών φλεβών
  • Πυρετό

Κι αυτό γιατί, όπως συμπληρώνει, είναι πιθανόν να έχει πάθει θρόμβωση και να χρειασθεί άμεση αντιμετώπιση. Ο κίνδυνος από μη σωστή αντιμετώπιση είναι να αποσπαστεί ένα κομμάτι από τον θρόμβο να προκληθεί εμβολή στην πνευμονική κυκλοφορία (πνευμονική εμβολή)».

Πάντα σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η ακριβής συχνότητα της επιπλοκής αυτής δεν μπορεί να καθορισθεί, γιατί οι περισσότερες είναι ασυμπτωματικές. Από διάφορες μελέτες όμως προκύπτει ότι κάθε χρόνο 200.000 άτομα εμφανίζουν πνευμονική εμβολή. Παρόλα αυτά αν μείνουν χωρίς θεραπεία ο κίνδυνος θανάτου φθάνει μέχρι και 30%.

Η δυσκολία της διάγνωσης βρίσκεται στο ότι η επιπλοκή αυτή δεν έχει τυπικά συμπτώματα που να μας βάλουν σε υποψία.

Στο 30-80% από τα άτομα που παρουσίασαν θρόμβωση και έλαβαν ή όχι την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κάποια ενοχλήματα (πρήξιμο στα πόδια, φλεβίτιδα, έλκος κ.ά) που οφείλονται στην επίδραση που έχει ο θρόμβος στα αγγεία. Οι διαταραχές αυτές ονομάζονται μεταφλεβιτικό σύνδρομο και εμφανίζονται στο 29%-79% των ασθενών που έχουν υποστεί θρόμβωση.

health.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024