Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλείνει το ιστορικό βιβλιοχαρτοπωλείο «Πάλλης» στο κέντρο της Αθήνας

Κλείνει το ιστορικό βιβλιοχαρτοπωλείο «Πάλλης» στο κέντρο της Αθήνας

Τέλος εποχής ύστερα από 127 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας για ένα από το πλέον ιστορικά καταστήματα της Αθήνας, το χαρτοπωλείο «Πάλλης». Η ιστορία της επιχείρησης μπορεί να θεωρηθεί και ταυτόσημη με την ιστορία του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

27

Τέλος εποχής ύστερα από 127 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας για ένα από το πλέον ιστορικά καταστήματα της Αθήνας, το χαρτοπωλείο «Πάλλης».

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η απόφαση για αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων Πάλλης από τον όμιλο Notos Com (στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει) αλλά και η ένταση του ανταγωνισμού στον κλάδο ρίχνει την αυλαία σε μια από παλαιότερες εμπορικές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ταυτόσημη με την ιστορία του εμπορικού κέντρου.

H απόφαση του ομίλου Notos να σταματήσει τη λειτουργία του καταστήματος που στεγάζεται επί της οδού Ερμού 8 εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που σκοπεύει να επιχειρήσει η διοίκησή του το επόμενο διάστημα.

Όμως, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αναγκαστική κίνηση. καθώς εδώ και καιρό η επένδυση της Νοtos, η οποία είχε αρχικά μπει στο μετοχικό κεφαλαίο της «Πάλλης» το 1998, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού.

Για τα άλλα καταστήματα «Πάλλης» που λειτουργούν στο Μαρούσι και στη Γλυφάδα δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Νοtos.

Από το 1870

Η ιστορία του πλέον γνωστού χαρτοπωλείου της Αθήνας αρχίζει το 1870, όταν ο Αθανάσιος Πάλλης ιδρύει την εταιρεία «Πάλλης», χαρτεμπορική εταιρεία, χαρτοπωλείο και τυπογραφείο και την εγκαθιστά επί της οδού Ερμού 8 στο κέντρο της Αθήνας. Την εποχή εκείνη στην ίδια περιοχή άλλωστε βρίσκονταν ακόμα έξι από τα συνολικά δεκατρία χαρτοπωλεία της Αθήνας.

Η καινοτομία που την εποχή εκείνη εισήγαγε η εταιρεία και που την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες επιχειρήσεις του είδους ήταν ότι στον ίδιο χώρο των λιανικών πωλήσεων γραφικής ύλης στεγαζόταν και το «εργοστάσιο καταστίχων και χαλκογραφημένων επισκεπτηρίων». Δέκα χρόνια αργότερα, το 1880, ο Αθανάσιος Πάλλης προχωρεί σε συνεργασία με τον Γεώργιο Κοτζιά και η εταιρεία μετονομάζεται σε «Πάλλης και Κοτζιάς». Η συνεργασία Κοτζιά και Πάλλη διαρκεί έως το 1925.

Τότε η επιχείρηση περνά και πάλι αποκλειστικά στα χέρια του Αθανασίου Πάλλη μέχρι το 1940, όταν τα ηνία της επιχείρησης παίρνει η Αλεξάνδρα Πάλλη.

Η μεταπολεμική ιστορία της επιχείρησης τη βρίσκει και πάλι να καινοτομεί. Εισάγει εποχικά είδη καθιστώντας το κατάστημα της οδού Ερμού το πιο φημισμένο χαρτοπωλείο της εποχής. Το 1953 ο Νίκος Πάλλης διαδέχεται τη μητέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση και κάνει έντονη την παρουσία της επιχείρησης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 1990 εισέρχεται σταδιακά στην επιχείρηση η τέταρτη γενιά της οικογένειας. Το 1998 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μπαίνει ο όμιλος Νotos, ενώ από τον περασμένο Oκτώβριο η εταιρεία κατέχει το 100% της Πάλλης Καταστήματα Α.Ε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024