Απαράδεκτες οι συνθήκες εκτέλεσης του Σαντάμ, δηλώνει με καθυστέρηση ο Μπλερ
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει ο Τόνι Μπλερ τον τρόπο εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν στο πρώτο -καθυστερημένο- δημόσιο σχόλιό του για τις συνθήκες απαγχονισμού. Τονίζει, όμως, πως η λοιδωρία που υπέστη δεν πρέπει να «σβήσει» από τη μνήμη τα εγκλήματα κατά του λαού του.
51
Απαράδεκτο και εντελώς λανθασμένο χαρακτηρίζει τον τρόπο εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν ο Βρετανός πρωθυπουργός στον πρώτο -καθυστερημένο- δημόσιο σχολιασμό του για τις συνθήκες υπό τις οποίες απαγχονίστηκε. Τονίζει, όμως, πως η λοιδωρία που υπέστη δεν πρέπει να «σβήσει» από τη μνήμη τα εγκλήματα κατά του λαού του.
«Τα εγκλήματα που διέπραξε ο Σαντάμ δεν δικαιολογούν τον τρόπο της εκτέλεσης, όμως ο τρόπος της εκτέλεσης δεν παραγράφει τα εγκλήματα» επισήμανε ο Τόνι Μπλερ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Αμπε, ο οποίος επισκέπτεται το Λονδίνο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως οι διαμάχες σχετικά με τη χλεύη που δέχθηκε ο Σαντάμ στο θάνατο και η δημοσιοποίηση του ερασιτεχνικού βίντεο-σοκ της εκτέλεσης δεν πρέπει να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τη βαρύτητα των εγκλημάτων που διέπραξε εις βάρος του λαού του.
«Ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αθώων Ιρακινών, για ένα εκατομμύρια απώλειες στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και για τη χρήση χημικών όπλων κατά του λαού, εξαφανίζοντας ολόκληρα χωριά» είπε ο Μπλερ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχθηκε έντονες επικρίσεις διότι απέφυγε να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τις συνθήκες απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν την 30ή Δεκεμβρίου. Τόσο ο αναπληρωτής του Μπλερ, Τζον Πρέσκοτ, όσο και ο εν αναμονή πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, έχουν ήδη επικρίνει δημοσίως τον τρόπο εκτέλεσης.
Ωστόσο, ο Μπλερ είχε αρνηθεί να δεχθεί σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους επιστρέφοντας την περασμένη εβδομάδα έπειτα από χριστουγεννιάτικες διακοπές στη Φλόριντα.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε για πρώτη φορά την Τρίτη πως ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ είχε ζητήσει να καθυστερήσει η εκτέλεση του Σαντάμ για δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο Νουρί αλ-Μαλίκι είπε ότι απέρριψε το αίτημα γιατί δεν ήθελε «να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε φασαρίες».
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οδηγηθούν επίσης στην αγχόνη οι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ, Μπαρζάν αλ-Τικρίτι και τον Αουάντ αλ-Μπαντάρ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για την τρομοκρατική επίθεση στο ισραηλινό προξενείο
- Το μήνυμα του Ταρέμι για την εκεχειρία στον πόλεμο: «Να ζήσει το Ιράν»
- Ποιες πλατφόρμες απαγορεύονται και ποιες επιτρέπονται για τους κάτω των 15 – Οι νέοι κανόνες στα social media
- Ιράν: ένας πόλεμος που ο Τραμπ δεν μπορούσε (και δεν μπορεί) να κερδίσει
- Γιατί η Νικόλ Έγκερτ εγκατέλειψε το Baywatch όταν ήταν η κορυφαία σειρά του πλανήτη
- Δολιοφθορές στο δίκτυο δημοτικού φωτισμού καταγγέλλει Δημοτική Αρχή
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – «Κατακόκκινος» ο Κηφισός
- Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/michael-heng-HXM4NOBOzXc-unsplash-315x220.jpg)


















![Πειραιάς: Στο λιμάνι ο Κικίλιας – Πασχαλινές ευχές σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες [εικόνες και βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/photo_5958678244989013067_y-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442