
Η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καπνίζουν ίσως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων με την γυμναστική, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που καπνίζουν ίσως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων με την γυμναστική, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Κάθριν Σμιτζ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν το υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων συγκριτικά με αυτές που ήταν λιγότερο δραστήριες.
Ειδικά μεταξύ των καπνιστριών, η έντονη σωματική άσκηση συσχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ενώ οι πρώην καπνίστριες είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, οι καπνίστριες εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή αυτές που το είχαν κόψει.
Η ερευνήτρια κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα θέτοντας υπό ιατρική παρακολούθηση 36.929 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Iowa Women’s Health Study από το 1986 έως και το 2002.
Αυτές που ανέφεραν ότι γυμνάζονταν έντονα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή έκαναν μετρίας έντασης σωματική άσκηση πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα εντάχθηκαν στην ομάδα της υψηλής σωματικής δραστηριοποίησης.
health.in.gr
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν
- Περού: Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σάντσες περνάει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Παράνομη προμήθεια με δικαστική βούλα
- Ευρωκοινοβούλιο: Από τις υποκλοπές στα Τέμπη: «Αυταρχισμός, συγκάλυψη και θεσμική εκτροπή»
- Euroleague: Οι ώρες που θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four – Πότε θα παίξει ο Ολυμπιακός
- Αλαβές – Μπαρτσελόνα 1-0: Τρίποντο «χρυσάφι» στη μάχη για την παραμονή