
Το πρώτο μεταμοσχευμένο πρόσωπο μπορεί τώρα να χαμογελά
Παρίσι: Ένα χρόνο μετά την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, οι Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς η 39χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ μπορεί να μιλά κανονικά, ακόμα και να χαμογελά.
Παρίσι: Ένα χρόνο μετά την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, οι Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς η 39χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ μπορεί να μιλά κανονικά, ακόμα και να χαμογελά.
Η νέα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιατρική ομάδα στην Αμιέν της βόρειας Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι η λήπτης φαίνεται φυσιολογική, έστω και με τη βοήθεια λίγου μακιγιάζ.
«Αισθητικά, το μόσχευμα ταίριαξε πολύ καλά με το σχήμα του προσώπου της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Ντεβοσέλ, επικεφαλής των χειρουργών.
Η ασθενής, είπε ο Ντεβοσέλ, συνεχίζει να βελτιώνεται όσον αφορά την ευαισθησία και την κινητικότητα στην περιοχή του μοσχεύματος, το οποίο προήλθε από πτωματικό δότη και καλύπτει το σαγόνι, το στόμα και τη μύτη. Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ είχε παραμορφωθεί από δαγκώματα του σκύλου της όταν έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της το Μάιο του 2005.
Η τωρινή κατάσταση της Ντινουάρ «επιβεβαιώνει την ανατομική και λειτουργική επιτυχία αυτής της πρώτης μερικής μεταμόσχευσης προσώπου» καταλήγουν οι γιατροί. Η ασθενής κινδύνευσε δύο φορές από απόρριψη του μοσχεύματος, το πρόβλημα όμως αντιμετωπίστηκε με κατάλληλη τροποποίηση της ανοσοκατασταλτικής αγωγής. Μικρές φλεγμονές εξακολουθούν επίσης να εμφανίζονται στα σημεία του μοσχεύματος κάτω από τα οποία περνούν ειδικά νήματα.
Την πρωτοποριακή επέμβαση στη Γαλλία ακολούθησε η μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Κίνα σε έναν αγρότη που είχε παραμορφωθεί από τα νύχια μιας αρκούδας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ομάδα βιοηθικής στη Βρετανία ενέκρινε και την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, αν και οι υποψήφιοι ασθενείς δεν έχουν ακόμα επιλεγεί. Αντίστοιχη άδεια έχει λάβει από το 2004 και ομάδα χειρουργών στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.
health.in.gr
- Χανταϊός: Μία Γαλλίδα το νέο κρούσμα στο κρουαζιερόπλοιο Hondius – Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των επιβατών
- Παιδιά στη Βρετανία φορούν μούσια για να παρακάμψουν τους ελέγχους ηλικίας στα social media
- Τύμβος Καστά: Ο μεγαλύτερος ταφικός τύμβος στη Μακεδονία θα είναι επισκέψιμος από το 2028
- «Η Γαλατασαράι δίνει 35 εκατ. ευρώ για τον Καρέτσα» (pic)
- Ενάμιση κατώτατο μισθό θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος για ενοίκιο στην Αθήνα – Το κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
- Ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ξύλινου παταριού στο Αρχαίο Ωδείο Νικόπολης

