
Το πρώτο μεταμοσχευμένο πρόσωπο μπορεί τώρα να χαμογελά
Ένα χρόνο μετά την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, οι Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς η 39χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ μπορεί να μιλά κανονικά, ακόμα και να χαμογελά.
36
Ένα χρόνο μετά την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, οι Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι η επέμβαση αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς η 39χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ μπορεί να μιλά κανονικά, ακόμα και να χαμογελά.
Η νέα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιατρική ομάδα στην Αμιέν της βόρειας Γαλλίας επιβεβαιώνει ότι η λήπτης φαίνεται φυσιολογική, έστω και με τη βοήθεια λίγου μακιγιάζ.
«Αισθητικά, το μόσχευμα ταίριαξε πολύ καλά με το σχήμα του προσώπου της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπερνάρ Ντεβοσέλ, επικεφαλής των χειρουργών.
Η ασθενής, είπε ο Ντεβοσέλ, συνεχίζει να βελτιώνεται όσον αφορά την ευαισθησία και την κινητικότητα στην περιοχή του μοσχεύματος, το οποίο προήλθε από πτωματικό δότη και καλύπτει το σαγόνι, το στόμα και τη μύτη. Η Ιζαμπέλ Ντινουάρ είχε παραμορφωθεί από δαγκώματα του σκύλου της όταν έπεσε αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της το Μάιο του 2005.
Η τωρινή κατάσταση της Ντινουάρ «επιβεβαιώνει την ανατομική και λειτουργική επιτυχία αυτής της πρώτης μερικής μεταμόσχευσης προσώπου» καταλήγουν οι γιατροί. Η ασθενής κινδύνευσε δύο φορές από απόρριψη του μοσχεύματος, το πρόβλημα όμως αντιμετωπίστηκε με κατάλληλη τροποποίηση της ανοσοκατασταλτικής αγωγής. Μικρές φλεγμονές εξακολουθούν επίσης να εμφανίζονται στα σημεία του μοσχεύματος κάτω από τα οποία περνούν ειδικά νήματα.
Την πρωτοποριακή επέμβαση στη Γαλλία ακολούθησε η μερική μεταμόσχευση προσώπου στην Κίνα σε έναν αγρότη που είχε παραμορφωθεί από τα νύχια μιας αρκούδας.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ομάδα βιοηθικής στη Βρετανία ενέκρινε και την πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου, αν και οι υποψήφιοι ασθενείς δεν έχουν ακόμα επιλεγεί. Αντίστοιχη άδεια έχει λάβει από το 2004 και ομάδα χειρουργών στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Στον εισαγγελέα ο 28χρονος δράστης – Τραυματισμένος στο χέρι, από τη μανία των χτυπημάτων
- Ζινεντίν Ζιντάν: Η Γαλλία γυρίζει σελίδα
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα
- ΕΛΑΣ: Να απομακρύνει τον Γεωργιάδη από το υπουργείο ο Μητσοτάκης – Το σκάνδαλο Novartis δεν μπαίνει στο συρτάρι
- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά το νέο σχολικό συγκρότημα της Σπάρτης
- Εξασφαλίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επιχορήγηση για τη μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης στη Λήμνο


