
Τα τέσσερα θέματα που θα συζητήσει ο Πατριάρχης με τον Πάπα
Τέσσερα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα συζητήσει ο κ. Βαρθολομαίος με τον Πάπα Βενέδικτο, όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Πρόκειται για το θέμα τίτλου του Πατριαρχείου, τη νομική προσωπικότητά του, τη δημευμένη περιουσία και τη Χάλκη.
38
Σε τέσσερα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τη συνάντηση του Πάπα Βενέδικτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Απευθυνόμενος σε διεθνή συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απαρίθμησε το θέμα του τίτλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέμα της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, το θέμα της δημευμένης περιουσίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.
Τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά υπήρχαν και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επισκέψεων Ρωμαίων ποντίφικων στην Κωνσταντινούπολη, το 1967 του Πάπα Παύλου Στ και το 1979 του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β.
«Σήμερα έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα» είπε και τόνισε ότι τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται πλέον και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προϋποθέσεις της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αλλά και ο επίσκοπος Μπράιαν Φάρελ που μίλησε εκ μέρους της Αγίας Έδρας, τόνισαν ότι τα θέματα θα απασχολήσουν τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Βενέδικτου.
Οι δυο αρχιερείς υπογράμμισαν ότι η συνάντηση των δυο προκαθημένων αποτελεί μέρος του συνεχιζόμενου επί δεκαετίες οικουμενικού διαλόγου. «Η συνάντηση δεν είναι μια τυπικότητα. Είναι σημαντική προσωπική συμβολή στις σχέσεις των δύο εκκλησιών» είπε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Ο επίσκοπος Μπράιαν μίλησε για το διάλογο μεταξύ των εκκλησιών ως μία «συνεχόμενη διαδικασία» και τόνισε ότι συμβάλει στο «να κλείσει το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».
Οι δύο αρχιερείς διέλυσαν τις «φήμες» ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αγίου Ανδρέου στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί σε «αρχηγό κράτους» παρουσία του Πάπα Βενέδικτου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Αποχωρήσεις, διχασμός και στο βάθος οι «κομμένοι»
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς σύμφωνα με νεότερο απολογισμό
- Ντούα Λίπα: Ηχηρή παρέμβαση για την Αλβανία – Υπέρ της Επανάστασης των Φλαμίνγκο, κατά του Ράμα
- H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε επίσημα τον Τίλεμανς (pics+vids)
- Γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις πάρκινγκ; Μία έρευνα δίνει την απάντηση
- Αναφορές για βύθιση φορτηγού πλοίου χύδην φορτίου στο Μπάνταρ Αμπάς του Ορμούζ [βίντεο]
