Συστατικό του κόκκινου κρασίου χαρίζει υγεία σε παχύσαρκα πειραματόζωα
Λονδίνο: Μεγάλες δόσεις ενός συστατικού του κόκκινου κρασιού μπορούν να εξουδετερώνουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας, δείχνει προκαταρκτική μελέτη στις ΗΠΑ. Η ουσία χάρισε υγεία και μακροβιότητα σε παχύσαρκα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με πολλά λιπαρά.
Λονδίνο: Μεγάλες δόσεις ενός συστατικού του κόκκινου κρασιού μπορούν να εξουδετερώνουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας, δείχνει προκαταρκτική μελέτη στις ΗΠΑ. Η ουσία χάρισε υγεία και μακροβιότητα σε παχύσαρκα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα με πολλά λιπαρά.
Η ρεσβερατρόλη, που απαντάται στη φλούδα των μαύρων σταφυλιών, μειώνει στα πειραματόζωα τη συχνότητα διαβήτη, παθήσεων του ήπατος και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης.
Πρόσφατες έρευνες είχαν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη διαθέτει ισχυρή αντιγηραντική δράση και παρατείνει τη ζωή κατά 30% σε μύγες και σκουλήκια και κατά 60% σε ψάρια. Η ουσία, πιστεύουν ορισμένοι επιστήμονες, μιμείται τα οφέλη που προσφέρει ο δραστικός περιορισμός των θερμίδων.
Παραμένει πάντως άγνωστο αν προσφέρει την ίδια προστατευτική δράση και στον άνθρωπο.
Στο τελευταίο πείραμα, οι θάνατοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώθηκαν κατά 31% στα παχύσαρκα ποντίκια που λάμβαναν μεγάλες δόσεις ρεσβερατρόλης. Η διάρκεια ζωής τους ήταν 10 με 20 τοις εκατό μεγαλύτερη από ό,τι στα πειραματόζωα που ακολουθούσαν λιπαρή δίαιτα χωρίς την ουσία.
Τα ποντίκια στην ομάδα της ρεσβερατρόλης ήταν εξίσου δραστήρια με τους λεπτούς συγγενείς τους και τα όργανά τους δεν παρουσίαζαν τις βλάβες που συνήθως προκαλεί η παχυσαρκία. «Φαίνονται παχουλά, αλλά εσωτερικά είναι περίφημα» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Σινκλέρ, επικεφαλής των ερευνητών.
Ο μηχανισμός δράσης παραμένεί άγνωστος, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ουσία ενεργοποιεί το γονίδιο SIRT1 που σχετίζεται με τη διάρκεια ζωής.
Αν και η ρεσβερατρόλη πωλείται ελεύθερα στην αγορά των ΗΠΑ ως διατροφικό συμπλήρωμα, η εταιρεία Sirtris Pharmaceuticals που ίδρυσε ο Δρ Σινκλέρ σχεδιάζει ένα χάπι μεγάλων δόσεων το οποίο θα πωλείται μόνο με ιατρική συνταγή.
health.in.gr
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
- Πώς οι επιχειρηματίες έμαθαν να ζουν με τον πληθωρισμό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Αν δεν εκδώσατε τη νέα ταυτότητα
- Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ χαρακτηρίζει «πολιτική γενοκτονία» το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ
- Επίσημο: Στην Παρτιζάν ο Βιλντόζα (pic)
- Βραζιλία, Μεξικό και Δημοκρατικοί στο «στόχαστρο» του Χαβιέρ Μιλέι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442