Η καισαρική τομή τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου της μητέρας
Λος Aντζελες: Η καισαρική τομή τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού, συγκριτικά με τον φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Λος Aντζελες: Η καισαρική τομή τριπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου της γυναίκας κατά τη διάρκεια του τοκετού, συγκριτικά με τον φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Ο κίνδυνος είναι βέβαια πολύ μικρός, αλλά σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου παρατηρείται δραματική αύξηση στον αριθμό των καισαρικών τομών που διενεργούνται ετησίως καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν έτσι, αποφεύγοντας τον κολπικό τοκετό.
Ερευνητική ομάδα του Maternite Hospital Tenon του Παρισιού με επικεφαλής την Δρ Catherine Deneux-Tharaux μελέτησε 65 μητρικούς θανάτους που είχαν καταγραφεί στην French National Perinatal Survey την περίοδο 1996-2000.
Όλοι οι θάνατοι συνέβησαν μετά την γέννα ενός βρέφους και δεν οφείλονταν σε επιπλοκές προϋπάρχουσες της γέννας. Οι γυναίκες δεν είχαν επίσης νοσηλευτεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου, από θρόμβους, λοίμωξη, ή επιπλοκές από την αναισθησία, ήταν 3,6 φορές υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε καισαρική τομή.
Ο κίνδυνος θανάτου μετά τον τοκετό ήταν μεγαλύτερος ανεξαρτήτως αν η καισαρική τομή διενεργήθηκε πριν την απαρχή της γέννας ή κατά τη διάρκειά της.
health.in.gr
- Νέες διασώσεις αλλοδαπών σε Κρήτη και νότια Πελοπόννησο
- ΠΑΣΟΚ: Ο «διμέτωπος» του Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα και οι δημοσκοπήσεις
- Σπερς – Νικς: Και τώρα οι δύο τους – Αυτό είναι το πρόγραμμα των τελικών του NBA
- Ιερά Οδός: Τρόμος για 20χρονη – Τέσσερις ανήλικοι την χτύπησαν και της άρπαξαν το κινητό
- Πτολεμαΐδα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Χωρίς τις αισθήσεις της απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη
- Kellogg’s: Πως η πατέντα για τα πρώτα δημητριακά δημιούργησε αδελφική αντιζηλία και τη μεγαλύτερη εταιρεία
- Χάος στο Παρίσι μετά τον τελικό του Champions League – Σοβαρά επεισόδια με 416 προσαγωγές και ολονύχτιες συγκρούσεις (vids)
- Τι μας υπενθυμίζει η κυριακάτικη Καλημέρα του Αρκά;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 31.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/rad-pozniakov-134-72ac7W4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442