Αφαίρεση πολωνικού τιμητικού τίτλου από τον Γκίντερ Γκρας ζητά ο Βαλέσα
Την οργή του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα προκάλεσε η σοκαριστική παραδοχή του Γκίντερ Γκρας ότι υπηρέτησε στη επίλεκτη μονάδα των Ναζί Waffen-SS υπό τον Χάινριχ Χίμλερ. Ο Βαλέσα ζητά να παραδώσει ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας πολωνικό τιμητικό τίτλο.
51
Την οργή του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα προκάλεσε η παραδοχή του Γκίντερ Γκρας ότι υπηρέτησε στη επίλεκτη μονάδα των Ναζί Waffen-SS υπό τον Χάινριχ Χίμλερ. Ο Βαλέσα ζητά να παραδώσει ο διάσημος Γερμανός συγγραφέας πολωνικό τιμητικό τίτλο.
Ο 78χρονος τιμηθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας σόκαρε τη Γερμανία παραδεχόμενος μετά από 61 χρόνια σιωπής πως είχε στρατολογηθεί στη διαβόητη μονάδα των Ναζί και δεν είχε υπηρετήσει στον τακτικό στρατό της Γερμανίας (Wehrmacht) όπως ήταν γνωστό στις βιογραφίες του.
Ο Γκρας γεννήθηκε το 1927 στο Γκντασκ, πόλη-γενέτειρα του κινήματος Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα που αγωνίστηκε κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Μία άβολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί. Δεν ξέρω εάν κάποιος πρέπει να συλλογιστεί να του αφαιρέσει τον τίτλο. Εάν ήταν γνωστό που υπηρέτησε στα SS, δεν θα είχε λάβει ποτέ μία τέτοια τιμή» δήλωσε ο Λεχ Βαλέσα σε συνέντευξή του στη Bild, αναφερόμενος στον τίτλο του επίτιμου δημότη του Γκντασκ που έχει δοθεί στον Γκίντερ Γκρας.
«Νοιώθω άβολα με αυτή τη συνύπαρξη» τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος έχει επίσης τιμηθεί με Νόμπελ και διαθέτει τον τίτλο του επίτιμου δημότη της πόλης Γκντασκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Οι Αθώοι»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Δομοκός: Θρίλερ με τη σορό άνδρα που βρέθηκε σε αυτοκίνητο – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
- Φως στο Τούνελ: Στο προσκήνιο τρεις υποθέσεις που συγκλονίζουν
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν γνώριζε για την επίθεση των Ισραηλινών στη Flotilla – Πράξαμε το καθήκον μας
- «Η κυβερνητική πλειοψηφία για πρώτη φορά υιοθετεί τη θέση μας» – Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
- Στην κυριότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής το Κτήμα Σιστοβάρη
- Βρετανία: Νίκη του ακροδεξιού Φάρατζ στις τοπικές εκλογές – Σημαντικές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα Στάρμερ
- Άτυχος ξανά ο Γιαζίτζι, νέα ρήξη χιαστού (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442