
Η πρωινή αδιαθεσία ρυθμιστής της διατροφής των εγκύων
Λονδίνο: Η πρωινή αδιαθεσία που αισθάνονται οι γυναίκες στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβαίνει σε μια προσπάθεια του οργανισμού να διασφαλίσει ότι θα επεξεργαστεί μόνο υγιεινές τροφές, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society.
Λονδίνο: Η πρωινή αδιαθεσία που αισθάνονται οι γυναίκες στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβαίνει σε μια προσπάθεια του οργανισμού να διασφαλίσει ότι θα επεξεργαστεί μόνο υγιεινές τροφές, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society.
Η πρωινή αδιαθεσία συμβαίνει τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης στο 80% των περιπτώσεων. Μέχρι πρόσφατα, είχε θεωρηθεί απλά ένα δυσάρεστο υπό-προϊόν των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στα πρώιμα στάδια της κύησης.
Ωστόσο, στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί δείχνουν ότι η πρωινή αδιαθεσία έχει θετικές επιδράσεις, όπως η μείωση του κινδύνου αποβολής.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η ναυτία και ο εμετός στην εγκυμοσύνη συσχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, αλκοόλ, ελαίων και κρέατος. Αντίθετα, τα δημητριακά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αδιαθεσία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 56 παλαιότερες έρευνες από 21 χώρες. Πιστεύουν ότι είναι πιθανόν το ανθρώπινο σώμα σε κατάσταση κυοφορίας να αναπτύσσει μια απέχθεια στις τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα τοξινών, και ότι αυτό έχει μεταφερθεί και στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Εξηγούν ότι το σώμα ίσως απορρίπτει το κρέας λόγω του σχετικά αυξημένου κινδύνου να είναι φορέας νοσογόνων παραγόντων. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα φυτικών τοξινών στα δημητριακά τα καθιστούν απίθανο να προκαλέσουν ναυτία.
Ωστόσο, η απόρριψη των σακχάρων και των ελαίων από τον οργανισμό της εγκύους είναι λιγότερο εύκολο να εξηγηθεί.
Ο Δρ Γκρέγκ Ρόμπερτς που ηγήθηκε της ερευνητικής διαδικασίας εξηγεί ότι «ενώ δεν προκύπτει κάποια συγκεκριμένη αρνητική επίδραση από την κατανάλωση κρέατος, ειδικά σήμερα με την σωστή συντήρηση και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, το σώμα μας ίσως είναι προ-προγραμματισμένο από την εξελικτική διαδικασία να αποφύγει τα συγκεκριμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.
Ίσως η ναυτία που εκδηλώνουν ορισμένες γυναίκες στη θέα συγκεκριμένων τροφών να είναι τελικά επιβοηθητική και αν και είναι δυσάρεστη, τελικά ίσως είναι ένας φυσικός τρόπος αποφυγής των προβλημάτων της κύησης τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο».
health.in.gr
- Κρήτη: Τα «χαμένα» 4 λεπτά και οι φωνές – Τα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του Αλέξανδρου Δασκαλάκη
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς αποκαλύφθηκαν τα κυκλώματα – Τα στοιχεία από την επιχείρηση «Θερισμός» του ελληνικού FBI
- Παρί Σεν Ζερμέν: Οι τέσσερις μεταγραφικές προτεραιότητες και τα εναλλακτικά πλάνα της διοίκησης
- Ιράν: Ο Τραμπ προδίδει τη διπλωματία για τρίτη φορά – Τι λέει ο σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Ανδρουλάκης: Η Ευρυτανία αξίζει περισσότερα. Αξίζει ανθρώπους, ανάπτυξη, μέλλον – Νέο βίντεο στο TikTok
- Ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ από τον Γιώργο Φρανκς στα 400 μέτρα

