
Οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Ινδία να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα
Το Ιράν κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Ινδία παίρνει το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς να προχωρήσει στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε τη σχετική έγκριση.
31
Το Ιράν κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Ινδία παίρνει το «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς να προχωρήσει στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε τη σχετική έγκριση.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας με την Ινδία για την πυρηνική ενέργεια με συντριπτική πλειοψηφία, 359 υπέρ έναντι 68 κατά. Απομένει η έγκριση της Γερουσίας πριν την υπογραφή του προέδρου Τζορτζ Μπους που θα δώσει ισχύ στο σχετικό νόμο.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Ινδία αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διασποράς των πυρηνικών, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην πυρηνική τεχνογνωσία των Αμερικανών. Σε αντάλλαγμα, οι Ινδοί υποχρεούνται να αποδεχθούν την πρόσβαση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Επίσης, η Ινδία δεσμεύεται να διαχωρίσει τα πολιτικά από τα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα της και να επιτρέπει στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να ελέγχει τις εγκαταστάσεις της. Παρόλα αυτά, οι εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων της Ινδίας θα παραμείνουν εκτός επιθεωρήσεων.
Οι επικριτές της απόφασης των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ινδίας και θα στείλει το λάθος μήνυμα σε χώρες όπως το Ιράν, των οποίων οι πυρηνικές φιλοδοξίες μπλοκάρονται από τους Αμερικανούς.
Η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή μόλις του 3% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία. Έως το 2050, η χώρα επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 25%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βέλγιο – Σενεγάλη 3-2 παρ. (2-2 κ.δ): Πρόκριση στους «16» με επική ανατροπή (vids)
- Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά του Κιέβου και πολλών ακόμα πόλεων
- Επιστολή στον Τραμπ από ρεπουμπλικάνο βουλευτή κατά της πώλησης F35 στην Τουρκία
- Χαμός στο Σιάτλ: 2-2 το Βέλγιο με γκολ στο 86’ και στο 89’ (vids)
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Νεκρή στον βωμό του τυφλού μίσους
- Ο Σαρ «εκτέλεσε» τον Κουρτουά για το 2-0 της Σενεγάλης (vids)


