Λονδίνο: Βέλγοι επιστήμονες εντόπισαν τρία γονίδια, τα οποία εξηγούν γιατί ορισμένα άτομα όταν εκτεθούν σε αυξημένες πηγές θορύβου χάνουν την ακοή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Human Mutations.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Αντβερπ με επικεφαλής τον Δρ Γκάι Βαν Καμπ, εξηγεί ότι τα ανακαλυφθέντα γονίδια εμπλέκονται στην ανακύκλωση του καλίου στο έσω ους, το οποίο είναι σημαντικό για την φυσιολογική ακοή.

Ο Βέλγος επιστήμονας ανακάλυψε τα γονίδια ενώ μελετούσε περισσότερους από 1.000 άνδρες που είχαν εκτεθεί σε δυνατό θόρυβο ενώ εργάζονταν σε χαρτοβιομηχανία και εργοστάσια παραγωγής μετάλλου στη Σουηδία. Σχεδόν το 80% είχε εκτεθεί στον θόρυβο αυτό για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αφού έλεγξε την ακοή των ανδρών, έκανε γενετική ανάλυση του 10% αυτών που ήταν περισσότερο ευαίσθητοι στον θόρυβο και σε ίσο αριθμό ατόμων που ήταν ανθεκτικοί και συνέκρινε τα αποτελέσματα.

Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ατόμων με επιρρέπεια και ανοχή στο θόρυβο στην αλληλουχία των τριών γονιδίων (KCNE1, KCNQ1, KCNQ4).

Περαιτέρω μελέτη του KCNE1 έδειξε ότι η εκδοχή του γονιδίου που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ο θόρυβος να προκαλέσει το άνοιγμα του κωδικοποιημένου καναλιού ιόντος πιο γρήγορα από την φυσιολογική εκδοχή. Το ελάττωμα αυτό κάνει τα άτομα πιο επιρρεπή στον θόρυβο.

Η επαγόμενη από τον θόρυβο απώλεια ακοής προκαλείται από θορύβους που κυμαίνονται από 120 έως 150 ντεσιμπέλ. Οι μοτοσικλέτες, οι κροτίδες και τα όπλα εκπέμπουν ήχους εντός αυτού του ορίου. Ο θόρυβος που δημιουργείται από την κίνηση των οχημάτων μπορεί να κυμαίνεται περίπου στα 85 ντεσιμπέλ. Η έκθεση σε θόρυβο εντάσεως 80 ντεσιμπέλ, ακόμα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει απώλεια ακοής.

health.in.gr