
Χημικές ουσίες της οσμής του σώματος απωθούν τα κουνούπια
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες απομόνωσαν χημικά συστατικά από την οσμή του σώματος ατόμων που δεν τους τσιμπάνε τα κουνούπια και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την βελτίωση του ελέγχου για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών όπως η ελονοσία, δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός.
Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες απομόνωσαν χημικά συστατικά από την οσμή του σώματος ατόμων που δεν τους τσιμπάνε τα κουνούπια και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για την βελτίωση του ελέγχου για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών όπως η ελονοσία, δάγγειος και ο κίτρινος πυρετός.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters ερευνητική ομάδα της μη κερδοσκοπικής επιστημονικής οργάνωσης Rothamsted Research της Αγγλίας με επικεφαλής τον Δρ Τζον Πίκετ συνεργάστηκε με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Aμπερντιν και χρησιμοποίησε μια τεχνική γνωστή ως αέρια χρωματογραφία-EAG για να εντοπίσει ποια συστατικά της οσμής μπορούν να ανιχνεύσουν τα κουνούπια.
«Όσοι από εμάς δεν δεχόμαστε τα τσιμπήματα των κουνουπιών παράγουμε μη ελκυστικές χημικές ουσίες, οι οποίες καλύπτουν τις άλλες ελκυστικές οσμές που αναδύει το δέρμα μας. Πρόκειται για επιπλέον χημικά συστατικά, τα οποία καθιστούν σαφές στα κουνούπια ότι το υποψήφιο «θύμα» δεν είναι κατάλληλο», εξηγεί ο Δρ Πίκετ.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ενώ οι ερευνητές εκτός από κουνούπια μελετούν επίσης και άλλα έντομα που είναι φορείς ασθενειών.
Η μελέτη τους έχει ήδη υποβληθεί προς δημοσίευση και ακόμα εξετάζουν την σύσταση του εντομο-απωθητικού ώστε να διασφαλίσουν ότι έχει μακρά διάρκεια.
Η τεχνική που χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν τις χημικές ουσίες παρουσιάστηκε στην έκθεση The Royal Society Summer Science Exhibition.
Και επειδή το εντομο-απωθητικό είναι τόσο αποτελεσματικό ο Δρ Πίκετ διευκρινίζει ότι ίσως δεν είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή του στο δέρμα. Η εφαρμογή στα μανικετόκουμπα του πουκαμίσου ή στο παντελόνι μπορεί να είναι αρκετή για την απομάκρυνση των εντόμων.
Ευελπιστεί ότι το εντομο-απωθητικό θα είναι εμπορεικά διαθέσιμο εντός περίπου δύο ετών.
health.in.gr
- Αργυρόπουλος για το χρυσό της Εθνικής: «Ήταν κάτι μαγικό – Ελπίζω το πρώτο από τα… πολλά» (vid)
- Ρωσία: Θεωρεί πρόωρο να σχολιάσει τις πληροφορίες για την παύση των εναέριων επιθέσεων
- Πόσο βοήθησε η πρόσφατη κακοκαιρία στη μείωση της ευφλεκτότητας των δασών
- Ο Νόρις άντεξε κι επέστρεψε στις νίκες στο Grand Prix της Ουγγαρίας (pic)
- Η ταινία «Θέλμα & Λουίζ» δεν είναι μια κινηματογραφική επίθεση στους άνδρες
- Ιράν: Ο Τραμπ σταμάτησε τις επιθέσεις «για να δώσει χώρο στη διπλωματία» – Και γιατί τελειώνουν τα πυρομαχικά

