«Καλή αρχή» για διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζει η ΕΕ τη συνάντηση Σολάνα-Λαριτζανί
Εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε από ευρωπαϊκής πλευράς η συνάντηση Χαβιέρ Σολάνα-Αλί Λαριτζανί. Αναμένεται μία ουσιαστική απάντηση από το Ιράν στη διεθνή δέσμη κινήτρων στο δεύτερο ραντεβού της 11ης Ιουλίου, όμως ο Λαριτζανί απορρίπτει τις διορίες...
Εποικοδομητική χαρακτηρίζεται από ευρωπαϊκής πλευράς η συνάντηση του Χαβιέρ Σολάνα με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Λαριτζανί στις Βρυξέλλες. Αναμένεται μία «ουσιαστική απάντηση» στη διεθνή πρόταση στο δεύτερο «ραντεβού» της 11ης Ιουλίου.
Η εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας δήλωσε την Παρασκευή πως η συνάντηση που έλαβε χώρα αργά το βράδυ της Πέμπτης στη βελγική πρωτεύουσα συνιστά «μία καλή αρχή» για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Είναι μια καλή αρχή» είπε η εκπρόσωπος Κριστίνα Γκάλαχ. «Θέσαμε τις βάσεις για τη συνάντηση της 11ης Ιουλίου που ελπίζουμε ότι θα είναι θετική. Ελπίζουμε ότι [οι Ιρανοί] θα είναι σε θέση να μας δώσουν μία ουσιαστική απάντηση» επισήμανε.
Από πλευράς του, ο Αλί Λαριτζανί δήλωσε την Παρασκευή πως έχει «θετική εντύπωση» για τη δέσμη κινήτρων. Μιλώντας από τη Μαδρίτη, μετά από επαφές με την ισπανική ηγεσία, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος απαισιοδοξίας για ένα αδιέξοδο και ότι οι αμφιβολίες για την πρόταση πρέπει να επιλυθούν διά του διαλόγου.
Πάντως, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως τα χρονοδιαγράμματα και οι διορίες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη σε αμφότερες τις πλευρές.
Οι Χαβιέρ Σολάνα και Αλί Λαριτζανί θα συναντηθούν εκ νέου την προσεχή Τρίτη το πρωί, για διευρυμένες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των τεσσάρων από τις έξι μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) που υπέβαλαν πρόταση συνεργασίας στην Τεχεράνη στις 6 Ιουνίου.
Στόχος της συνάντησης αυτής θα είναι «να αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων» προσέθεσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής ΚΕΠΠΑ.
«Πρέπει να συμφωνήσουμε στους όρους της διαπραγμάτευσης, δηλαδή επί του περιεχομένου, επί του χρονοδιαγράμματος, ποιός θα διαπραγματευτεί και επίσης τι οφείλει να πράξει ο καθένας για τις διαπραγματεύσεις αυτές. Εμείς σταματάμε τη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εκείνοι οφείλουν να αναστείλουν τον εμπλουτισμό ουρανίου» σημείωσε.
Η Κριστίνα Γκάλαχ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δίωρων συνομιλιών Σολάνα και Λαριτζανί στη διάρκεια δείπνου.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση για τη δέσμη κινήτρων που υπέβαλαν στις 6 Ιουνίου προς την Τεχεράνη με αντάλλαγμα την αναστολή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει ορίσει τα 22α Αυγούστου ως καταληκτική ημερομηνία για την τελική απάντηση της Τεχεράνης, όμως οι μεγάλες δυνάμεις πιέζουν για την απάντηση του Ιράν πριν από τη σύνοδο της G-8, που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 15-17 Ιουλίου.
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι τονίζει χαρακτηριστικά πως η διεθνής κοινότητα έχει αρχίσει πλέον να χάνει την υπομονή της. Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αγκυρα ο Ελ Μπαραντέι τόνισε πως εάν το Ιράν συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου θα πυροδοτήσει μία κούρσα εξοπλισμών, μεταδίδει το Reuters.