36

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών ο Αρεοπαγίτης Γιάννης Ντεγιάννης, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος στη δίκη των πρωταιτίων της Xoύντας. Υπήρξε επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και λογοτέχνης. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη από το Α Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ο Γιάννης Ντεγιάννης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της Δικαιοσύνης, τον οποίο υπηρέτησε έως και το βαθμό του Αρεοπαγίτη. Τον χαρακτήριζε η εντιμότητα, η ακεραιότητα, το σπάνιο ήθος του, και η προσήλωσή του στις αρχές και τις επιταγές της δημοκρατίας» αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Γιάννης Ντεγιάννης γεννήθηκε στους Στρόπωνες του νομού Ευβοίας το 1914 και σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δικαστικός λειτουργός από το 1949 έως το 1981, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του αρεοπαγίτη. Το 1975, ήταν πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου που δίκασε και καταδίκασε εις θάνατον τους απριλιανούς πραξικοπηματίες.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας το 1981 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές: Κλεψύδρα (1961), Απόγευμα (1963), Επιστροφή (1978), Προλεγόμενα κάθε μελλοντικής ευτυχίας (1981) και το βιβλίο Η Δίκη (1991).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ