
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού
Ουάσιγκτον: Οι γυναίκες που παίρνουν βάρος ως ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των τύπων καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Ουάσιγκτον: Οι γυναίκες που παίρνουν βάρος ως ενήλικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των τύπων καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Πρόκειται για μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που επιμελήθηκε η Δρ Χέδερ Σπένσερ Φέιγκελσον, σε δείγμα 44.000 γυναικών, απ’ όπου προέκυψε ότι όσο περισσότερο βάρος παίρνει μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος εκδήλωσης όλων των τύπων, σταδίων και βαθμίδων καρκίνου του μαστού.
Συγκριτικά με γυναίκες που πήραν 10 κιλά ή λιγότερο κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, οι γυναίκες που πήραν περισσότερα από 27 κιλά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πορογενούς τύπου μαστικό όγκο και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες λοβώδους τύπου καρκίνους.
Ο κίνδυνος μεταστατικού καρκίνου ήταν τριπλάσιος για τις γυναίκες που είχαν πάρει περισσότερα από 27 κιλά.
Ο καρκίνος του μαστού έχει σχετιστεί με τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα.
«Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και πρόσληψης βάρους μετά την ενηλικίωση, καθώς και τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», σημειώνει η Αμερικανίδα ερευνήτρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, έδειξε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ΘΟΥ (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) με οιστρογόνα για 20 χρόνια ή περισσότερο προς αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
health.in.gr
- Ηθοποιός του «How I Met Your Mother» κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δολοφονίας της πρώην συντρόφου του
- Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους περισσότερους δρόμους της Αττικής
- Ιρανικά ΜΜΕ: Συνάντηση Χαμενεΐ με τον αρχηγό του στρατού – «Θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση»
- Τι είπε ο Ραφίνια για το μέλλον του στην Μπαρτσελόνα
- Βρετανία: Σοβαρό ρήγμα στο κομματικό σύστημα έδειξαν οι κάλπες
- Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ – Έλεγχοι με βάση τα δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA
