Αυξημένος ο κίνδυνος επιπλοκών σε εγκύους με καρδιοπάθειες
Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι έγκυες με καρδιοπάθειες όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στένωση της αορτής και η σοβαρή αρτηριακή υπέρταση. Σε εγκύους με προσθετικές βαλβίδες αυξάνει ο κίνδυνος αιμορραγιών από τα αντιπηκτικά φάρμακα.
Θεσσαλονίκη: Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών αντιμετωπίζουν οι έγκυες με καρδιοπάθειες όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στένωση της αορτής και η σοβαρή αρτηριακή υπέρταση. Σε εγκύους με προσθετικές βαλβίδες αυξάνει ο κίνδυνος αιμορραγιών από τα αντιπηκτικά φάρμακα.
Αυτό επισήμανε ο καρδιoλόγος, αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ Γρηγόριος Σαββόπουλος κατά τη διάρκεια του 5ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Η αύξηση του μέσου όρου ζωής του γενικού πληθυσμού, αλλά και της επιβίωσης των καρδιοπαθών, οδήγησε την τελευταία 20ετία σε μια αύξηση των καρδιοπαθών γυναικών που κυοφορούν. Πάνω από 1% των εγκύων εμφανίζουν κάποια καρδιοπάθεια, συγγενή ή επίκτητη. Η σύγχρονη αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών αύξησε την επιβίωση της εγκύου και του εμβρύου από 12% σε 64%.
Ο κ Σαββόπουλος υπογράμμισε ότι η κύηση πρέπει να αποφεύγεται σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σε κυανωτικές συγγενείς καρδιοπάθειες, σε σοβαρή πνευμονική υπέρταση, μυοκαρδιοπάθειες και σοβαρή στεφανιαία νόσο ιδίως σε γυναίκες με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος σ’ αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και στη θεραπευτική απόξεση, ενώ είναι τεράστιο το ποσοστό των αποβολών.
Η καρδιοπαθής γυναίκα σε παραγωγική ηλικία πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο και τον καρδιολόγο και οι δύο ειδικότητες να συνεργάζονται στενά προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων για τη μητέρα και το έμβρυο.
Σε καρδιοπάθειες, όπως η πρόπτωση της μιτροειδούς, η μεσοκολπική, η μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ο ανοικτός βοτάλλειος πόρος χωρίς σοβαρή πνευμονική υπέρταση, η κύηση μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα.
Σε βαλβιδοπάθειες, όπως η στένωση της μιτροειδούς, η οποία σε ποσοστό 25% πρωτοδιαγιγνώσκεται στην κύηση, ο γιατρός είναι επιφυλακτικός, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα στη διάρκεια του τοκετού. Συχνά επιλέγεται η καισαρική τομή προς αποφυγή των επιπλοκών του τοκετού.
health.in.gr
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
- LIVE: Ο μεγάλος τελικός του World Cup πόλο Ελλάδα – Ουγγαρία
- Όλυμπος: Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως πολιτιστικό αγαθό, εξαίρετης οικουμενικής αξίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442