Αιφνιδιαστική παραίτηση του Πόρτερ Γκος από την κεφαλή της CIA
Ουδεμία εξήγηση δόθηκε για την αιφνίδια παραίτηση του Πόρτερ Γκος λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της CIA. Η αποχώρηση ανακοινώθηκε από τον Τζ.Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε αποτελεσματική πλην όμως μεταβατική τη θητεία Γκος στη CIA.
Ουδεμία εξήγηση δόθηκε για την αιφνίδια παραίτηση του Πόρτερ Γκος λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Η αποχώρηση ανακοινώθηκε διά στόματος Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε μεταβατική τη θητεία Γκος επισημαίνοντας πως ηγήθηκε αποτελεσματικά της CIA.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους δήλωσε ότι η παραίτηση ήλθε σε αμοιβαία συνεννόηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους, του γενικού διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε και του ίδιου του Πόρτερ Γκος.
«Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψεις είναι όταν ζητάς από κάποιον να κάνει πολύ δύσκολα πράγματα σε μία μεταβατική περίοδο, συχνά έχει νόημα να παραδίδεις τα ηνία σε κάποιον άλλο για να προχωρήσει την υπηρεσία μπροστά» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο προαναφερθείς αξιωματούχος, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.
Ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα αφήνει πίσω του μία Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που πασχίζει ακόμη να ξεπεράσει τις πληγές που άφησαν οι αποτυχίες της προ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι ψευδείς πληροφορίες που «έχτισαν» την αμερικανική αιτιολογία εισβολής στο Ιράκ.
Πρόκειται για την τελευταία κίνηση που εντάσσεται στην αναδιάρθρωση της στενής ομάδας συνεργατών του Τζορτζ Ο.Μπους. Ανακοινώνοντας την παραίτηση Γκος από το Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ως μεταβατική περίοδο για την υπηρεσία τη θητεία του Γκος, δίχως να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του.
«Ηγήθηκε αποτελεσματικά» ανέφερε ο Μπους με τον παραιτηθέντα αρχηγό της CIA στο πλευρό του. «Έχει ένα πενταετές πλάνο για την αύξηση των αναλυτών και των επιχειρησιακών στελεχών» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να συνεχίσει λέγοντας πως ο Γκος «βοήθησε για να καταστεί η χώρα αυτή πιο ασφαλής».
Ο Γκος βρέθηκε στην ηγεσία της CIA το Σεπτέμβριο του 2004, διαδεχόμενος τον Τζορτζ Τένετ. Σχεδόν αμέσως ήλθε αντιμέτωπος με «πυρά», μερικώς διότι έφερε μαζί του αρκετούς συνεργάτες του από το Κεγκρέσο οι οποίοι θεωρήθηκαν υψηλά πολιτικοποιημένοι από το επιτελείο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Το Μάιο του 2005 ανέλαβε διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ ο Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος έως τότε διατελούσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η σχετική θέση προέκυψε έπειτα από τη μεταρρύθμιση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Γκος υπεραμύνθηκε αρκετές φορές των δραστηριοτήτων της CIA, διαβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων για σύννομες μεθόδους ανάκρισης από πλευράς των πρακτόρων της υπηρεσίας μπροστά στις κατηγορίες για βασανιστήρια κρατουμένων.
Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του επισήμανε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο: «Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η υπηρεσία έχει επανέλθει σε μία πολύ σταθερή πορεία και πορεύεται καλώς».