
Η CRP στην πρόγνωση του καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές
Νέα Υόρκη: Τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα ίσως συμβάλλουν στον εντοπισμό των καπνιστών με μη φυσιολογικές αλλοιώσεις στους αεραγωγούς, οι οποίες πιθανόν να εξελιχθούν, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Νέα Υόρκη: Τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα ίσως συμβάλλουν στον εντοπισμό των καπνιστών με μη φυσιολογικές αλλοιώσεις στους αεραγωγούς, οι οποίες πιθανόν να εξελιχθούν, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Γραφείου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Λαμ, μέτρησε τα επίπεδα πλάσματος της CRP και άλλων φλεγμονωδών βιοδεικτών σε 65 πρώην και νυν καπνιστές με τουλάχιστον μία βρογχική «δυσπλασική» αλλοίωση με διάμετρο μεγαλύτερη από 1,2 mm. Επαναλαμβανόμενες βρογχικές βιοψίες διενεργήθηκαν έξι μήνες νωρίτερα για να εκτιμηθεί η πρόοδος της αλλοίωσης.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι μισοί συμμετέχοντες εκδήλωσαν προοδευτικές δυσπλασικές (μη φυσιολογικές) αλλοιώσεις.
Τα άτομα αυτά είχαν επίπεδα CRP, 64% υψηλότερα από αυτά ατόμων χωρίς αλλοιώσεις.
Μόνο ένας εκ των οκτώ ατόμων με επίπεδα CRP όχι μεγαλύτερα από 0,5 mg/L, εκδήλωσε προοδευτική νόσο. Αντίθετα, εκ των 57 ασθενών με υψηλότερα επίπεδα, στους 31 παρατηρήθηκε πρόοδος των αλλοιώσεων.
Επομένως, οι έχοντες αυξημένα επίπεδα CRP είχαν σχεδόν 10πλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης προοδευτικής νόσου.
Τα συμπεράσματα θα συμβάλλουν στον σχεδιασμό μελλοντικών ερευνών χημειοπροφύλαξης και πρώιμης ανίχνευσης ομάδων υψηλού κινδύνου για μη-μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί πως ακριβώς η CRP και άλλοι δείκτες επηρεάζουν την παθογένεση του καρκίνου των πνευμόνων.
health.in.gr
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Η κόρη μου είναι 17 ετών, έρχεται στις συναυλίες με τις φίλες της και κοπανιούνται»
- Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε απαγόρευση των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης
- Τρίκαλα: Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τον αδελφό του
- Κοχλιόμυγα η ανθρωποφάγος: Παράσιτο που τρώει ζωντανές σάρκες απειλεί τα αμερικανικά κτηνοτροφεία
- Ακίνητα: Τι επιλέγουν οι Ελληνες – Η πίτα ολοκληρωμένων αγοραπωλησιών στην επικράτεια [πίνακες]
- Υποκλοπές: Ο Ντίλιαν δείχνει ξανά προς την ΕΥΠ και το Μαξίμου μένει χωρίς απαντήσεις



