«Λουκέτο» στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ ανακοινώνουν οι ΗΠΑ
Τρία χρόνια μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τις σκηνές φρίκης που εκτυλίσσονταν στο Αμπού Γκράιμπ, η διαβόητη φυλακή της δυτικής Βαγδάτης κλείνει και οι 4.500 κρατούμενοι μεταφέρονται στο στρατόπεδο Κρόπερ, στην έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.
51
Τρία χρόνια μετά την παγκόσμια κατακραυγή για τις σκηνές φρίκης που εκτυλίσσονταν στο Αμπού Γκράιμπ, η διαβόητη φυλακή της δυτικής Βαγδάτης κλείνει και οι 4.500 κρατούμενοι μεταφέρονται στο στρατόπεδο Κρόπερ, στην έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης.
Η φυλακή Αμπού Γκράιμπ αποτέλεσε κέντρο βασανιστηρίων επί καθεστώτος Σαντάμ για να ακολουθήσουν κατόπιν της ανατροπής του καθεστώτος νέοι φρικτοί βασανισμοί Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι σοκαριστικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου το 2003, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης Μπους.
«Θα μεταφερθούν οι επιχειρήσεις από το Αμπού Γκράιμπ στο νέο στρατόπεδο Κρόπερ μόλις ολοκληρωθούν ορισμένες κατασκευαστικές εργασίες» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κέρι-Κέβιν Κέρι στο Reuters. Ως προς τη χρονική στιγμή, επισήμανε πως δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία όμως εκτιμάται πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός δύο ή τριών μηνών.
Το στρατόπεδο Κρόπερ βρίσκεται στη βάση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όχι πολύ μακριά από το Αμπού Γκράιμπ. Στην παρούσα φάση κρατούνται εκεί 127 «υψηλής αξίας» κρατούμενοι, περιλαμβανομένου του ίδιου του ανατραπέντος Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κατασκευή φυλακών στο στρατόπεδο Κρόπερ θα παράσχει καλύτερες συνθήκες κράτησης για τους χιλιάδες φυλακισμένους. Οι εγκαταστάσεις του Αμπού Γκράιμπ θα παραδοθούν στην ιρακινή κυβέρνηση.
Υπό αμερικανική κράτηση τελούν συνολικά 14.589 άτομα σε τέσσερις φυλακές στο Ιράκ. Περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στο στρατόπεδο Μπούκα, στον ιρακινό νότο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συναυλία Metallica: Ο κιθαρίστας των Gojira με μπλούζα «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»
- Το Ισραήλ απέλασε τους δύο ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla – Δεν απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τους
- Πάτρα: Βγήκε με όπλο στους δρόμους και άρχισε να πυροβολεί
- Διπλωματική κινητικότητα για το Ουκρανικό – Ο Πούτιν πρότεινε τον Σρέντερ ως συντονιστή των διαπραγματεύσεων
- Λέσβος: Έκαψαν αυτοκίνητο πολίτη που κατήγγειλε κακοποιήσεις ζώων – H τρίτη φορά που δέχεται ανάλογη επίθεση
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής και φυσικά πήρε το χρυσό
- Τέιλορ Σουιφτ: Στην Ελλάδα μαζί με τον σύντροφο της για τον γάμο φίλου τους
- Έρχονται άλλες 200 κάμερες στους δρόμους της Αττικής – Ποιοι οδηγοί θα μπουν στο στόχαστρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442