Επαφές Μεϊμαράκη στην Τσεχία για την αγορά εκπαιδευτικών αεροσκαφών
Συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Κάρελ Κιούνλ, είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκης στην Πράγα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι προοπτικές απόκτησης εκπαιδευτικών αεροπλάνων, τις οποίες επεξεργάζονται οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.
Συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Κάρελ Κιούνλ, αλλά και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Γίζι Πάρουμπεκ, είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην Πράγα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι προοπτικές απόκτησης εκπαιδευτικών αεροπλάνων, τις οποίες επεξεργάζονται οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως οι συζητήσεις με τον κ. Κιούνλ διεξήχθησαν στο καλό κλίμα που έχει εμπεδωθεί εδώ και χρόνια με τη φίλη χώρα Τσεχία, με την οποία κατά την προηγούμενη πενταετία είχαν αναπτυχθεί ιδιαίτερα καλές και φιλικές σχέσεις, οι οποίες και συνεχίζονται.
Ο κ. Μεϊμαράκης και ο Τσέχος ομόλογός του του συμφώνησαν ότι τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν μια περιοχή ειρήνης, στεθερότητας και ανάπτυξης, ενώ εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία οι λαοί των Βαλκανίων να ζήσουν ειρηνικά και αγαπημένα.
Αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοτσεχικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι υπήρχε μια συνεννόηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για να εξετασθεί πως μπορεί να έχει η ελληνική πλευρά τη βοήθεια της Τσεχίας σε ορισμένα ζητήματα που την απασχολούν.
Παραπέμποντας στη σχετική αναφορά του Τσέχου ομολόγου του, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε πως πριν από αρκετά χρόνια είχε συζητηθεί εάν η Ελλάδα θα πάρει εκπαιδευτικά αεροπλάνα, κάτι που επεξεργάζονται οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, και ο ίδιος πιστεύει ότι θα υπάρξει και μια επίσκεψη των επιτελών της Αεροπορίας ή του αρχηγού ΓΕΑ, ώστε να διαμορφώσουν από κοντά αντίληψη.
Ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε στον κ. Κιούνλ ότι, εφόσον τα επιτελεία τού το εισηγηθούν, ενδιαφέρει την Ελλάδα να αποκτήσει νέας τεχνολογίας εκπαιδευτικά αεροπλάνα μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Όπως είπε, στο διαγωνισμό θα ληφθούν υπόψη διάφοροι παράμετροι, όπως το κόστος, η συμπαραγωγή ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ωφελήσει την ελληνική οικονομία.
Στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που συμμετείχε το προηγούμενο διήμερο στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Γίζι Πάρουμπεκ, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59