Αύξηση 25% στα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα το 2005
Αθήνα: Αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα κατά 25% σημειώθηκε το 2005, έναντι του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Αγγελος Χατζάκης.
Αθήνα: Αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα κατά 25% σημειώθηκε το 2005, έναντι του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Αγγελος Χατζάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2005 σημειώθηκε αύξηση των οροθετικών κατά 25% έναντι του 2004, ενώ το σύνολο των οροθετικών ανέρχεται περίπου σε 7.700 άτομα.
Σήμερα Πέμπτη συναντήθηκαν στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Γενικό Διευθυντή της UNAIDS και αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Πίτερ Πιότ.
Ο δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης στενότερης συνεργασίας για την περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Υποσαχάριας Αφρικής, περιοχή στην οποία το AIDS αποτελεί μάστιγα.
Στις δύο άλλες περιοχές (Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα) το πρόβλημα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, αλλά η φτώχεια και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων συμβάλλουν στην ταχεία εξάπλωσή του, γεγονός που παρατηρούμε ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, κυρίως Ρωσία και Ουκρανία, όπως είπε χαρακτηστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια έχει δώσει περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά του AIDS» και ότι για το 2006 προγραμματίζονται δαπάνες 600.000 ευρώ, οι οποίες θα δοθούν μέσω της UNAIDS.
«Το μήνυμα που εκπέμπουμε», είπε, «είναι ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει υποχρέωση να δείξει ευαισθησία στα θέματα του AIDS, να ενημερωθεί και να ενημερώσει γι’ αυτά και να σταθεί στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».
Τέλος, σε ερώτηση που έγινε στον κ. Χατζάκη για το ενδεχόμενο να συνδέεται η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα με την αύξηση των αλλοδαπών, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απάντησε ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως στους Έλληνες.
«Θα έλεγα», τόνισε, «ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα».
health.in.gr
- Σε ποιες περιοχές ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ υψηλός σήμερα
- Εννέα φράσεις που «φωνάζουν» χαμηλό EQ
- Επεκτείνονται οι επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν που ανταποδίδει – «Σε στρατηγικό αδιέξοδο» ο Τραμπ, τι επιδιώκει
- Δύο ακόμα συνταγές για σπιτικό παγωτό
- ΠΟΥ: Νέες οδηγίες πρόληψης και καθυστέρησης της άνοιας
- Λιονέλ Μέσι: Ο παίκτης του αιώνα – Όλα τα ρεκόρ (pics, vids)
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων
- Φωτιά σε επιχείρηση στο Μενίδι – Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Λεωφόρου Δημοκρατίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442