Τρεις νεκροί στο Πακιστάν σε νέο γύρο διαδηλώσεων για τα σκίτσα του Μωάμεθ
Τρεις νεκροί σε διαδήλωση στο Πακιστάν για τα σκίτσα του Μωάμεθ. Λάδι στη φωτιά ρίχνει Ιταλός υπουργός με την πρότασή του να τυπώσει τα σκίτσα σε T-shirt. Συνάντηση αυστριακής προεδρίας και Δανίας με τους μουφτήδες Συρίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την Πέμπτη.
30
Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Πεσαβάρ του Πακιστάν. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα σκίτσα του Μωάμεθ, έκαψαν καταστήματα και αυτοκίνητα.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι διαδηλωτές έκαψαν εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδας Kentucky Fried Chicken.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα αγόρι, το οποίο έχασε τη ζωή του από σφαίρα. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο πυροβολήθηκε από αστυνομικούς ή διαδηλωτές.
Επίσης, άλλη ομάδα 200 διαδηλωτών έβαλε φωτιά και σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της πακιστανικής εταιρείας Mobilink.
Πυρά κατά ορθόδοξης εκκλησίας
Αγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Φωτιστή στο Καϊσερί, στη δυτική Καππαδοκία της Τουρκίας, κατήγγειλε ο Αρμένιος πατριάρχης Μεσρόμπ Β, τονίζοντας πως το επεισόδιο σχετίζεται με την κρίση που ξέσπασε από τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία, έπεσαν δέκα πυροβολισμοί και οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά των χριστιανών και υπέρ του Αλλάχ.
Ο Αρμένιος πατριάρχης καταδίκασε το επεισόδιο ως «απαράδεκτο και ανόητο», ωστόσο σημείωσε: «Οι Μουσουλμάνοι έχουν το φυσικό και δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους κατά των προκλητικών γελοιογραφιών, όμως δεν μπορώ να εξηγήσω τις βιαιοπραγίες κατά των χριστιανικών λατρευτικών τόπων στη χώρα μας. Η βία, κάτω από όποια μορφή και αν εκπορεύεται, είναι ένα λάθος, είναι άδικη και θα πρέπει να καταδικάζεται».
Λάδι στη φωτιά από την Ιταλία…
Στο θέμα των σκίτσων επανήλθε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε προτείνει σταυροφορία κατά των μουσουλμάνων με επικεφαλής τον Πάπα.
Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, o Kαλντερόλι είπε ότι θα τυπώσει τα επίμαχα σκίτσα σε T-shirt και ο ίδιος θα κυκλοφορήσει πρώτος φορώντας ένα τέτοιο T-shirt.
«Είναι καιρός να μπει τέλος σε αυτή την ιστορία και να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους» σημείωσε.
Προώθηση του διαλόγου στη Βιέννη
Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η κρίση που ανέκυψε από τη δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ πραγματοποιείται την Πέμπτη έκτακτη συνάντηση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ και της Δανίας με τους επικεφαλής των μουσουλμανικών θρησκευτικών αρχών της Συρίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Όπως ανακοινώθηκε από διπλωματικές πηγές στην αυστριακή πρωτεύουσα, στη συνάντηση που έχει σκοπό «να διευκολύνει το διάλογο» θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ, της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ, καθώς και οι μεγάλοι μουφτήδες της Συρίας Αχμάντ Μπάντερ Χάσον και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μουστάφα Τσέριτς.
Επισημαίνεται ότι το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την πληροφορία για τη συνάντηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Το drone «μίλησε»
- Αναζητούν πετρέλαιο – «Dril, baby drill» από Τραμπ και για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις
- Πόλεμος Ιράν: Ποιες ριζικές αλλαγές θα επιφέρει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα
- Γιατί το Netflix στρέφει το streaming προς την παραδοσιακή TV
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0: Κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της η «Μπάρτσα»!
- Γιορτή σήμερα 11 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442