Αντισυνταγματικός ο γερμανικός νόμος που επιτρέπει κατάρριψη «εχθρικών» αεροπλάνων
Μπλόκο στο νόμο που επέτρεπε την κατάρριψη «εχθρικών» αεροπλάνων έβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, κρίνοντας αντισυνταγματική τη νομοθεσία του 2003. Τότε, ένας 31χρονος είχε απειλήσει να ρίξει το μικρό αεροπλάνο του στο κτίριο της ΕΚΤ.
30
Μπλόκο στο νόμο που επέτρεπε την κατάρριψη «εχθρικών» αεροπλάνων έβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, κρίνοντας ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2003 είναι αντισυνταγματική. Τότε, ένας 31χρονος είχε απειλήσει να ρίξει το μικρό αεροπλάνο του στο κτίριο της ΕΚΤ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον Στρατό για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές και σοβαρά δυστυχήματα, δεν έχει το δικαίωμα να διατάξει τη χρήση στρατιωτικών όπλων.
Ο νόμος δεν συνάδει επίσης με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή, αφού οι επιβάτες αεροπλάνου που έχει καταληφθεί από αεροπειρατές χρησιμοποιούνται για να σωθούν άλλοι και μετατρέπονται σε αντικείμενα.
Το νομοσχέδιο καταρτίσθηκε το 2003 αφού ένα 31χρονος πιλότος απείλησε να ρίξει το ελαφρύ αεροσκάφος του στον πύργο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Ότο Σίλι, είχε δηλώσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ότι ο νόμος είχε στόχο να επιτρέψει την κατάρριψη ελαφρών αεροσκαφών για να εμποδιστεί πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.
Ο ίδιος υποβάθμισε την πιθανότητα εφαρμογής σεναρίου ανάλογου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, εξηγώντας ότι ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες μπορεί να καταρριφθεί μόνον όταν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή των επιβατών και εφόσον εκείνη τη χρονική στιγμή είναι εφικτή η κατάρριψή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442