Στην Σούου Κίι απονεμήθηκε το βραβείο Ούλοφ Πάλμε 2005
Στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απονεμήθηκε τη Δευτέρα το βραβείο Ούλοφ Πάλμε 2005 για τον αγώνα της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 δολαρίων.
31
Στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απονεμήθηκε τη Δευτέρα το βραβείο Ούλοφ Πάλμε 2005 για τον αγώνα της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία).
Το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 δολαρίων, θεσπίστηκε το 1987 στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986.
Η επιτροπή απονομής του βραβείου εξήρε την Σούου Κίι για τον «σκληρό αγώνα της για δημοκρατία στη Βιρμανία». Παράλληλα την χαρακτήρισε ως ένα «σημαντικό σύμβολο ειρηνικής αντίθεσης απέναντι στην εξουσία που χρησιμοποιεί κατασταλτικά μέτρα» για τους ανθρώπους που μάχονται ενάντια στην καταπίεση στο κόσμο.
Η Σούου Κίι τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991, τη χρονιά που το κόμμα της ο Εθνικός Σύνδεσμος για Δημοκρατία (NLD), κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από την στρατιωτική χούντα.
Η 60χρονη πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 16 ετών είτε στη φυλακή είτε σε κατοίκον περιορισμό, αφότου συνελήφθη για πρώτη φορά το 1989.
Τον περασμένο Νοέμβριο η χούντα παρέτεινε τον κατοίκον περιορισμό της κατά έξι μήνες.
Ο Σέιν Βιν, ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης, πρόκειται να παραλάβει το βραβείο Ούλοφ Πάλμε για λογαριασμό της Σούου Κίι στην Στοκχόλμη στις 28 Φεβρουαρίου.
Το βραβείο απονεμήθηκε στο παρελθόν σε οργανώσεις και προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, η Διεθνής Αμνηστία, η Παλαιστίνια υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χανάν Ασράουι και ο Χανς Μπλιξ, επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Λίβανος: Αλλους δύο διασώστες σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις -108 συνολικά από τη 2η Μαρτίου
- Ιράν: Αλλες «δύο εβδομάδες» χρειάζονται οι ΗΠΑ για να πλήξουν όλους τους στόχους τους, διαβεβαιώνει ο Τραμπ
- Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 344 παιδιά πέθαναν από τον Μάρτιο εξαιτίας επιδημίας ιλαράς
- Κολομβία: 4 εργαζόμενοι νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε στοά ανθρακωρυχείου βάθους 500 μέτρων
- Ιράν: «Εντελώς απαράδεκτη» κρίνει ο Τραμπ την απάντηση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση
- ΗΠΑ: Το τοπικό Κογκρέσο στην Οκλαχόμα απαγόρευσε τον γάμο ανηλίκων
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Το drone «μίλησε»
- Αναζητούν πετρέλαιο – «Dril, baby drill» από Τραμπ και για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442