Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα

Νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα

Ο κεντροδεξιός Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα είναι ο νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας. Με ποσοστό 50,59% και καταμετρημένες τις ψήφους απ όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

71

Ο κεντροδεξιός Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα είναι ο νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας. Με ποσοστό 50,59% και καταμετρημένες τις ψήφους απ όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

«Θέλω να είμαι -και θα είμαι- πρόεδρος όλων των Πορτογάλων» ήταν οι πρώτες του δηλώσεις, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Χαιρετώ όλους τους Πορτογάλους για την υπευθυνότητα που επέδειξαν σε αυτήν την εκλογική διαδικασία» προσέθεσε, επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Μιλώντας στο πολιτιστικό κέντρο Μπέλεμ της Λισαβόνας, μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του, ο νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας είπε επίσης: «Γνωρίζω τη σημασία της σταθερότητας. Η χώρα την έχει ανάγκη για να πάει μπροστά».

Απαντώντας δε, στις προβλέψεις των αντιπάλων του της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας περί κρίσης των θεσμών που θα πυροδοτούσε ενδεχόμενη εκλογή του, καθώς θεωρούσαν ότι θα επιχειρούσε να γίνει «δεύτερος πρωθυπουργός», αντί να περιοριστεί στα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε: «Θα συνεργαστώ με την κυβέρνηση, με πνεύμα σεβασμού των νόμων και της αλληλοβοήθειας».

«Η νίκη μου δεν είναι κανενός ήττα» συμπλήρωσε, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «άνθρωπο του διαλόγου και της συναίνεσης».

Ο ιστορικός ηγέτης των Πορτογάλων σοσιαλιστών και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Μάριο Σοάρες, αναγνώρισε τη νίκη του Σίλβα από τον πρώτο γύρο.

Ο Καβάκο Σίλβα «εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο. Τον αναγνωρίζω με το αίσθημα της εκπλήρωσης του καθήκοντος και του δημοκρατικού fair play» δήλωσε ο Σοάρες, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1986 μέχρι το 1996.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, συνεχάρη τον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

«Όλες τις ευχές μου για επιτυχία στον κ. Καβάκο» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός από το εκλογικό κέντρο του Μάριο Σοάρες. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι υπερήφανο που είχε τον Μάριο Σοάρες ως ιδρυτή. Για μένα ήταν τιμή να βρίσκομαι στο πλευρό του» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων απ όλα τα εκλογικά τμήματα, ο Σίλβα, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας από το 1985 έως το 1995, συγκέντρωσε ποσοστό 50.59%, ο αριστερός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μανουέλ Αλέγκρε ήρθε δεύτερος με 20,72% και ο Σοάρες είχε 14,34%.

Είναι η πρώτη φορά από το 1974, όταν και αποκαταστάθηκε η πορτογαλική Δημοκρατία, που η χώρα εκλέγει έναν πρόεδρο με δεξιές πολιτικές τάσεις.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024