Μήνυση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πτήσεις της CIA στη Γαλλία
Δικαστική συνέχεια στην υπόθεση των πτήσεων της CIA στον ευρωπαϊκό ουρανό δίνουν την Τετάρτη δύο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταθέτοντας μήνυση σχετικά με την προσγείωση αεροσκαφών με ύποπτους τρομοκράτες σε αεροδρόμια της Γαλλίας.
51
Δικαστική συνέχεια στην υπόθεση των πτήσεων της CIA στον ευρωπαϊκό ουρανό δίνουν την Τετάρτη δύο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταθέτοντας μήνυση σχετικά με την πιθανολογούμενη προσγείωση αεροσκαφών με ύποπτους τρομοκράτες σε αεροδρόμια της Γαλλίας.
Η εδρεύουσα στη Γαλλία Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η γαλλική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακολούθησαν τη δικαστική οδό, ζητώντας να διερευνήσει άμεσα η γαλλική Δικαιοσύνη τουλάχιστον δύο περιπτώσεις χρήσης των γαλλικών αεροδρομίων από αεροσκάφη της CIA.
Συγκεκριμένα, οι δύο οργανώσεις κινητοποιήθηκαν μετά από καταγγελίες που θέλουν αεροπλάνα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ να προσγειώθηκαν μεταξύ του 2002 και του 2005 στα αεροδρόμια Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι και Γκιλπαβάς στη Βρετάνη.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι στόχος τους είναι «να αναδειχθεί η ευθύνη των γαλλικών Αρχών, να διερευνηθούν τα περιστατικά και να διωχθούν οι υπαίτιοι». Σημειώνουν πως τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν κάτω από ύποπτες συνθήκες, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι προορισμοί τους.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «πολιτικά σχέδια πτήσεων» για δύο από τις πτήσεις, όμως ανέφερε ότι οι γαλλικές Αρχές δεν διαθέτουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο κοντά στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, στο παριζιάνικο προάστιο Μπομπινί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ – Ιράν: Ποια είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου
- Η ΑΕΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του πρωταθλήματος (vids)
- Το πραγματικό πρόβλημα με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί χρειάζεται βαθιά πολιτική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή
- Ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με τον χανταϊό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442