Έναρξη διαλόγου για το Ασφαλιστικό με συγκρούσεις και αβεβαιότητα
Την έναρξη του πολυθρύλητου διαλόγου «μακράς πνοής» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κήρυξε η κυβέρνηση στις 7 Νοεμβρίου, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων για τις αναγκαίες αλλαγές στο «γόρδιο δεσμό» του Ασφαλιστικού.
27
Πρόκριμα για τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζών, την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστές βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς ξεκίνησε ο διάλογος «μακράς πνοής».
Η βάση για την ατζέντα του διαλόγου θα είναι σειρά μελετών που θα εκπονήσει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και οι αλλαγές, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα γίνουν από την επόμενη τετραετία. Από την πλευρά της η ΟΚΕ (όπου εκπροσωπούνται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι) ζήτησε να καλυφθεί το σύνολο των θεμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, με ιδιαίτερο βάρος στο μέλλον του ΙΚΑ.
Μολονότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θίγεται το γενικό πλαίσιο (εισφορές, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ύψος συντάξιμων αποδοχών), γεγονός είναι ότι για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων (βαρέα και ανθυγιεινά, αναπηρικές, μητέρες ανήλικων τέκνων κ.ά) θα υπάρξουν ανατροπές.
Ένα από τα κυριότερα «προβλήματα» του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι οι πρόωρες συντάξεις, καθώς η τάση στην Ευρώπη (και όχι μόνο) είναι η παράταση του εργασιακού βίου.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της ΕΕ, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας έως και 15 χρόνια των παλαιών ασφαλισμένων (και ιδιαίτερα των γυναικών) μέσω της εξίσωσης των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση και θα μειωθεί το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και των παλαιών εργαζομένων στο 90% των αποδοχών από 100% που είναι σήμερα.
Κατεύθυνση για τις γενικότερες αλλαγές έδωσε ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Τα επικουρικά ταμεία (κυρίως στις δημόσιες τράπεζες καθώς στις ιδιωτικές ισχύει το καθεστώς του ΙΚΑ) εντάσσονται στο ΙΚΑ και οι συντάξιμες αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων προσαρμόζονται προς τα κάτω, ενώ αυξάνονται και τα όρια ηλικίας.
Η ΟΤΟΕ έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου, ενώ δεν έχει ορίσει εκπρόσωπο στο -νέο- Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Ενδεικτικό των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει ο σχετικός νόμος ήταν και η παρέμβαση του τέως προέδρου της ΝΔ Μ.Έβερτ, ο οποίος είχε έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τον Γ.Αλογοσκούφη, υποστηρίζοντας ότι ευνοούνται μόνο οι τραπεζίτες, ενώ επιβαρύνεται δυσανάλογα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Γ.Κ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χριστούγεννα: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη μέχρι το 2036
- Νέα σενάρια για Τετέ: «Ο Παναθηναϊκός ζητάει 5 εκατ. για να τον πουλήσει»
- Ιλίσια: Σε κρίσιμη κατάσταση ο συντηρητής που τραυματίστηκε σε ασανσέρ σούπερ μάρκετ
- Ανδρουλάκης: Χρέος μας να εργαστούμε για τα προβλήματα της κοινωνίας και να μειώσουμε τις ανισότητες
- Στο Παρά Πέντε: Η συνάντηση της παρέας 20 χρόνια μετά, η βιντεοκλήση του Γιώργου Καπουτζίδη και η συγκίνηση της «Θεοπούλας»