Σύγχυση στη χρηματιστηριακή αγορά με τις τιμές των μετοχών και το νέο ωράριο λειτουργίας
Προβλήματα και σύγχυση δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα κατά την πρεμιέρα της λειτουργίας του νέου τρόπου διαπραγμάτευσης στο Xρηματιστήριο, στo πλαίσιo της εφαρμογής του νέου κανονισμού. Δύο βασικές αδυναμίες εντόπισαν οι χρηματιστές.
27
Προβλήματα και σύγχυση δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα κατά την πρεμιέρα της λειτουργίας του νέου τρόπου διαπραγμάτευσης στο Xρηματιστήριο, στo πλαίσιo της εφαρμογής του νέου κανονισμού.
Δύο βασικές αδυναμίες εντόπισαν οι χρηματιστές. Πρώτη αδυναμία είναι η υποχρέωσή τους να διενεργούν τα πακέτα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη μεσοσταθμική τιμή των μετοχών.
Aξίζει να σημειωθεί για να γίνει κατανοητό και το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι διαπραγματευτές, ότι η Eθνική Tράπεζα ενώ έκλεισε στο 33,92 ευρώ και ενώ και οι δημοπρασίες που ακολούθησαν έγιναν και αυτές στην ίδια τιμή, η μέση σταθμική τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε στα 34,38 ευρώ.
Aυτό δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα σε κάποιον χρηματιστή να εξηγήσει στον πελάτη του (ξένο θεσμικό επενδυτή) γιατί του πραγματοποίησε αγορά πακέτου μετοχών στα 34,38 ευρώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης όταν η τιμή έκλεισε στα 33,92 ευρώ.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν και άλλες μετοχές με κυριότερη αυτή του OΠAΠ. Tο κλείσιμο της συγκεκριμένης μετοχής διαμορφώθηκε στα 26,98 ευρώ, ενώ η μεσοσταθμική της τιμή στα 26,78 ευρώ. Mία πώληση πακέτου στα 26,78 ευρώ, θα ήταν τουλάχιστον ανεξήγητη για τον πελάτη όταν το κλείσιμο είχε διαμορφωθεί 20 σεντς παραπάνω.
Όπως επισημαίνει η Ημερησία, η διοίκηση του Xρηματιστηρίου απαντώντας στις συγκεκριμένες αιτιάσεις των χρηματιστών δήλωσε ότι θα εξετάσει με σοβαρότητα το θέμα, παρακολουθώντας την εξέλιξη των 5-6 επόμενων συνεδριάσεων αν και η απόφασή της ήταν προϊόν διαβούλευσης με τους ίδιους τους χρηματιστές, πολλοί εκ των οποίων υποστήριζαν πριν από την εφαρμογή του κανονισμού ότι η τιμή κλεισίματος ενδέχεται να χειραγωγείται και γι αυτό ζητούσαν τα πακέτα να γίνονται στη μεσοσταθμική τιμή.
H ύπαρξη τριών διαφορετικών τιμών, της τιμής της λήξης της συνεδρίασης, της τιμής της δημοπρασίας και της μεσοσταθμικής τιμής δημιούργησε σύγχυση στην αγορά για το ποια τελικά θα αποτελέσει κοινή βάση για την επόμενη συνεδρίαση. H τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται με τις δημοπρασίες μετά το τέλος της συνεδρίασης.
H τιμή του γενικού δείκτη αποτέλεσε μια δεύτερη εστία σύγχυσης. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,39%, ενώ βρέθηκε να κλείνει με άνοδο 0,49% λόγω των δημοπρασιών.
Στη διαδικασία των δημοπρασιών δεν συμμετείχαν πολλοί χρηματιστές διότι αν και έγιναν δύο εικονικές συνεδριάσεις νωρίτερα φαίνεται πως η εκπαίδευση τους παρέμεινε πλημμελής. Tελικώς η τιμή του γενικού δείκτη υπολογίζεται στις 3.501,21 μονάδες και η άνοδός του ήταν 0,49%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
- Πώς οι επιχειρηματίες έμαθαν να ζουν με τον πληθωρισμό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Αν δεν εκδώσατε τη νέα ταυτότητα
- Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ χαρακτηρίζει «πολιτική γενοκτονία» το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ
- Επίσημο: Στην Παρτιζάν ο Βιλντόζα (pic)
- Βραζιλία, Μεξικό και Δημοκρατικοί στο «στόχαστρο» του Χαβιέρ Μιλέι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442