
Νοσταλγοί και αντίπαλοι του Φράνκο «τιμούν» την 30ή επέτειο από το θάνατό του
Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Φράνκο, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία για 37 χρόνια. Οι νοσταλγοί του έδωσαν ραντεβού στην «Κοιλάδα των Πεσόντων», όπου και ο τάφος του, ενώ αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Μαδρίτη.
30
Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, του ανθρώπου που κυβέρνησε την Ισπανία για 37 χρόνια. Οι νοσταλγοί του συγκεντρώθηκαν στην «Κοιλάδα των Πεσόντων», όπου και ο τάφος του, ενώ αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην ισπανική πρωτεύουσα.
Περίπου 6.000 οπαδοί του δικτάτορα -μεταξύ αυτών και η κόρη του Κάρμεν Πόλο- συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέση στη Βασιλική της Σάντα Κρουθ.
Εκατοντάδες στάθηκαν για λίγα λεπτά προσοχή μπροστά στον τάφο του, πολλοί χαιρέτισαν φασιστικά -όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος ο Φράνκο- ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο.
Ο Φράνκο έχει ταφεί στη λεγόμενη «Κοιλάδα των Πεσόντων», ένα γιγαντιαίο μνημείο φτιαγμένο από μάρμαρο περίπου 50χλμ βόρεια της Μαδρίτης.
Το σημείο επισκέπτοναι σήμερα κυρίως τουρίστες, οι οποίοι επιθυμούν να δουν αυτό που η ισπανική εφημερίδα El Pais περιγράφει ως «το τελευταίο φασιστικό μνημείο που έχει επιζήσει σε μια δημοκρατία».
Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποίησαν μέλη αριστερών και αντιφασιστικών οργανώσεων στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Σε αυτές συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, τα οποία ήθελαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα 37 χρόνια της δικτατορίας του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 2ος Πανελλαδικός και Παγκύπριος Διαγωνισμός Σχολικών Εφημερίδων και Δημοσιογραφίας
- Τα πιο γλυκά «κεράσια» όλων των εποχών
- Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς στη Νίκαια της Γαλλίας
- Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο – Βίντεο ντοκουμέντο
- «Έι, έι, έι!»: Τα πήρε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ναϊρόμπι – Επέπληξε το κοινό
- Γεωλόγοι ενεργοποίησαν ρήγμα και προκάλεσαν εσκεμμένα χιλιάδες σεισμούς



