38

Μεσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αποφάσισε αργά το απόγευμα της Κυριακής, με μεγάλη πλειοψηφία, να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Αλ.Τσίπρα για το Δήμο της Αθήνας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα, έπειτα από πρόταση του Αλ.Αλαβάνου, την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Αθήνας που ήταν υπέρ της υποψηφιότητας του Μ.Παπαγιαννάκη.

Με άλλες ψηφοφορίες που έγιναν, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να υποστηριχθούν οι υποψηφιότητες του Τ.Κουράκη στην Θεσσαλονίκη και του Θ.Δρίτσα στον Πειραιά.

Ουσιαστικά τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης έκλεισε ο κ. Παπαγιαννάκης. Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη μη επικύρωση της απόφασης της ΝΕ Α Αθήνας -με ψήφους 66 κατά, 33 υπέρ και δύο λευκά- ανέβηκε στο βήμα ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, η ΚΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της και ζήτησε να μη συνεχιστεί η διαδικασία για τον Δήμο της Αθήνας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι πλέον δεν είναι υποψήφιος.

Ο κ. Παπαγιαννάκης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορία που μεταδιδόταν, ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΚΠΕ, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του οργάνου είπε «σώσαμε τη σοβαρότητα του κόμματος», καθώς -όπως υπογράμμισε- οι διαδικασίες κινήθηκαν στα όρια της νομιμότητας.

Ο κ. Παπαγιαννάκης κατήγγειλε διάφορους ομιλητές που κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης υποστήριζαν ότι δεν συμμετείχε σε διάφορα κινήματα και ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τα κινήματα στα οποία συμμετείχε, πολλές φορές χωρίς να εκπροσωπεί τον ΣΥΝ. Παράλληλα, είπε ότι δική του πρόταση ήταν πριν από δέκα χρόνια η ιδέα για την συγκρότηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία τότε είχε απορριφθεί από το κόμμα του.

Αμέσως μετά την τελική τοποθέτησή του ο κ. Παπαγιαννάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και έτσι δεν ψήφισε στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Αλ.Τσίπρα. Η πρόταση για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα συγκέντρωσε 68 ψήφους υπέρ και 7 αποχές.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλ.Αλαβάνος στην τελική παρέμβασή του είπε ότι η συζήτηση στην ΚΠΕ ήταν πολύ καλή, παρά την όξυνση, και αναφέρθηκε διεξοδικά και στα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν καλείται να συνθέσει απόψεις και προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «δεν είναι διευθυντής ορχήστρας, πρέπει να είναι σχοινοβάτης».

Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα παρατηρώντας ότι ο ρόλος του προέδρου δεν είναι μόνο να εκφράζει την πλειοψηφία, αλλά και να ρίχνει σπόρους. Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε δημόσιο διάλογο για τον υποψήφιο του κόμματος στην υπερνομαρχία.

Τέλος, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2006. Στο κείμενο αυτό επικρίνεται έντονα η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τονίζοντας ότι «η εμμονή της κυβέρνησης για τη θέσπιση του 42%, πέραν της αλλαζονικής συμπεριφοράς φανερώνει και αντιδημοκρατική αντίληψη» και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής.

Βιογραφικό του Αλέξη Τσίπρα

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας και Νεολαίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία.

Εντάχθηκε στην αριστερά σε ηλικία 14 χρόνων (1988) από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαθητικό κίνημα, με κορύφωση τις μαθητικές καταλήψεις του 90-91, όπου εκπροσώπησε τα 15μελή συμβούλια των μαθητών της Αθήνας στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο φοιτητικό κίνημα. Εκλέχθηκε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ επί σειρά ετών (93-98). Εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΕΜΠ (94-96). Μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ (95-97).

Το 1999 εκλέχθηκε γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε ως και το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003). Ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και στις διεθνείς διαδηλώσεις του antiglobal κινήματος, με σημαντικότερη στιγμή την απέλασή του, μαζί με εκατοντάδες έλληνες διαδηλωτές, από το λιμάνι της Ανκόνα, προτού φτάσουν στη Γένοβα.

Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβρης 2004) εκλέχθηκε με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, όπου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα παιδείας και νεολαίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ