88

Η χορήγηση πρόωρων συντάξεων χωρίς πλαφόν και η ένταξη των ειδικών (και πολύ ζημιογόνων) ταμείων στο ΙΚΑ συνιστούν «ωρολογιακή βόβμα» για την επιβίωση του Ταμείου, το έλλειμμα του οποίου θα ανέλθει στα 208,5 εκατ. ευρώ το 2006.

Εκτός από την εισφοροδιαφυγή, ο Προϋπολογισμός δεν πληρώνει τα προβλεπόμενα κονδύλια, ενώ τράπεζες και ΟΤΕ χορηγούν ανεξέλεγκτα πρόωρες συντάξεις. Οι συνταξιούχοι αυτοί, ακόμη και 47 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις, παίρνουν συντάξεις πέρα από το πλαφόν (2.453 ευρώ), τις οποίες, μετά τη συγχώνευση, θα κληθεί να πληρώνει το ΙΚΑ.

Το ΙΚΑ στο οποίο σύντομα θα ενταχθούν όλα τα (ειδικά) επιμέρους Ταμεία των μισθωτών για κύρια σύνταξη, αντιμετωπίζει ήδη οικονομικά προβλήματα, πολύ πριν από την υποδοχή των Ειδικών Ταμείων με τα ζοφερά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο προϋπολογισμού του ΙΚΑ προβλέπει πως το έλλειμμα το 2006 θα ανέλθει στο 208,5 εκατ. ευρώ, αν και εμφανίζει οργανικό πλεόνασμα 55,8 εκατ. Και τούτο γιατί για χρεολύσια, τόκους και επενδύσεις θα δαπανηθούν άνω των 264 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο σχέδιο το κονδύλι για τους περίπου 262.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Αλληλεγγύης είναι αυξημένο μόλις κατά 2,2%.

Ομως στις αρχές του χρόνου (προϋπολογισμός 2005) για να δοθεί αύξηση 8,5 ευρώ, ποσόν που υπολείπεται των προεκλογικών δεσμεύσεων (90 ευρώ έως την 1/1/2008), προβλέφθηκε αύξηση 19,71% στο σχετικό κονδύλι του ΕΚΑΣ ή 88,7 εκατ. ευρώ και όχι 12 εκατ. ευρώ αύξηση που προβλέπεται για το 2006.

Και χωρίς να υπολογίζεται ότι τον επόμενο χρόνο οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν κατά 17.000 άτομα, πολλοί εκ των οποίων θα είναι και δικαιούχοι του επιδόματος. Αυτό σημαίνει είτε ότι δεν θα δοθούν οι υπεσχημένες αυξήσεις είτε ότι αυτές θα τις αναλάβει το ΙΚΑ και όχι ο προϋπολογισμός, από τη στιγμή που πρόκειται για κοινωνική παροχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ