H αύξηση των τιμών των καυσίμων οφείλεται στην κερδοσκοπία, λέει το ΙΝΚΑ
Ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, συχνά φαινόμενα κερδοσκοπίας και νοθείας των καυσίμων, καταγγέλλει το ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση δεν αυξήθηκε και συνεπώς η αύξηση των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπικές τάσεις.
Ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, συχνά φαινόμενα κερδοσκοπίας και νοθείας των καυσίμων, καταγγέλλει το ΙΝΚΑ, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση δεν αυξήθηκε και συνεπώς η αύξηση των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπικές τάσεις.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, η επιβάρυνση ενός ΙΧ με δοχείο βενζίνης 30 λίτρων από την 1 Ιανουαρίου 2005 έως τις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 35%. Παράλληλα, για ένα τεσσάρι διαμέρισμα 105 τ.μ., η αύξηση της επιβάρυνσης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αυξηθεί τη φετινή χειμερινή περίοδο κατά 114 – 136 ευρώ σε σχέση με την περυσινή.
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, η χώρα μας έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή βενζίνης προ φόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελική τιμή αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση όταν αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η βενζίνη της ίδιας εταιρείας έχει στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας σημαντική απόκλιση και σε πρατήρια διαφορετικών εταιριών ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση. Δεν λείπουν επίσης φαινόμενα όπου πρατήρια της ίδιας εταιρείας, σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο, να πωλούν τη βενζίνη με μεγάλη απόκλιση τιμής.
Για την πάταξη αυτών των φαινομένων, το ΙΝΚΑ ζητά την παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών με σύνταξη μαύρης λίστας για τις εταιρείες και τα πρατήρια βενζίνης που πωλούν σε υψηλές τιμές. Παράλληλα καλεί την Επιτροπή Ανταγωνισμού,«η οποία ήδη έχει καθυστερήσει», όπως αναφέρει, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.