Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο μετά από πέντε μήνες πτώσης
Την πρώτη άνοδο έπειτα από ένα πεντάμηνο μειώσεων κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η βελτίωση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στηρίχθηκε στις καλύτερες προοπτικές στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.
88
Την πρώτη άνοδο έπειτα από ένα πεντάμηνο μειώσεων κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η βελτίωση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στηρίχθηκε κυρίως στις καλύτερες προοπτικές που καταγράφονται στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων στις κατασκευές.
Στις υπηρεσίες η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και στην Ευρωζώνη, ενώ ανάλογες ήταν και οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Eλλάδα, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως τον Σεπτέμβριο ανεκόπη η πτωτική πορεία του κλίματος στη Βιομηχανία και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 97 μονάδες έναντι 90,5 μονάδων τον Ιούλιο .
Η αύξηση οφείλεται αφενός στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων και αφετέρου στις θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές σημείωσε τον Σεπτέμβριο άνοδο στις 69,3 μονάδες έναντι 65,7 μονάδων τον Ιούλιο.
Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την απασχόληση, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων παραμένει υψηλό.
Εξάλλου, ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας και βελτίωσης του κλίματος καταγράφονται το Σεπτέμβριο στο Λιανικό Εμπόριο.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 105,7 μονάδες έναντι 98,1 μονάδων τον Ιούλιο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική ενίσχυση των προοπτικών αύξησης των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ανακωχή» Πάλας – Γκλάσνερ, μένει ο Αυστριακός στον πάγκο των «αετών»
- «Νόμος περί Εξέγερσης» – Το Πεντάγωνο προετοιμάζει 1.500 στρατιώτες για αποστολή στη Μινεσότα
- Ταΰγετος: Γλίστρησαν και έπεσαν σε χαράδρα – Δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 8 ορειβατών – 4 τραυματίες
- Ψυχομαγεία, Ταρώ και Θάνατος – Ο Αλεχάντρο Χοντορόφσκι είναι έτοιμος να πεθάνει με έναν «μεγάλο οργασμό»
- Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’ 1-0: Το γκολ του Μπλανκ έκρινε τον αγώνα (vid)
- Συρία: Στην κομβική πόλη Ράκα εισέβαλε ο κυβερνητικός στρατός – Μάχες με τους Κούρδους, ποιος ελέγχει τι

