Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο μετά από πέντε μήνες πτώσης
Την πρώτη άνοδο έπειτα από ένα πεντάμηνο μειώσεων κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η βελτίωση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στηρίχθηκε στις καλύτερες προοπτικές στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο.
88
Την πρώτη άνοδο έπειτα από ένα πεντάμηνο μειώσεων κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η βελτίωση κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στηρίχθηκε κυρίως στις καλύτερες προοπτικές που καταγράφονται στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων στις κατασκευές.
Στις υπηρεσίες η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και στην Ευρωζώνη, ενώ ανάλογες ήταν και οι εξελίξεις στους επιμέρους τομείς.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Eλλάδα, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει πως τον Σεπτέμβριο ανεκόπη η πτωτική πορεία του κλίματος στη Βιομηχανία και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 97 μονάδες έναντι 90,5 μονάδων τον Ιούλιο .
Η αύξηση οφείλεται αφενός στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων και αφετέρου στις θετικότερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές σημείωσε τον Σεπτέμβριο άνοδο στις 69,3 μονάδες έναντι 65,7 μονάδων τον Ιούλιο.
Η άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την απασχόληση, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων παραμένει υψηλό.
Εξάλλου, ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας και βελτίωσης του κλίματος καταγράφονται το Σεπτέμβριο στο Λιανικό Εμπόριο.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 105,7 μονάδες έναντι 98,1 μονάδων τον Ιούλιο, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική ενίσχυση των προοπτικών αύξησης των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112
- OnlyFans: Πόσο απειλούνται οι δημιουργοί του με «φόρο αμαρτίας»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)










![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-121x85.jpg)



![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442