Nέα πρόταση για το Τ+3 παρουσίασε ο ΣΜΕΧΑ
Nέα πρόταση σχετικά με το Τ+3, η οποία λαμβάνει υπόψη όσα ισχύουν στις αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο ΣΜΕΧΑ. Προτείνει το Τ+3 να ισχύει για πελάτες που έχουν ήδη χαρτοφυλάκιο.
38
Nέα πρόταση σχετικά με το Τ+3, η οποία λαμβάνει υπόψη όσα ισχύουν στις αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε ο ΣΜΕΧΑ.
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών καταθέτει την εξής πρόταση:
– Για να μπορεί ο πελάτης να προβαίνει σε συμψηφισμό του τιμήματος αγοράς μετοχών με το προϊόν πώλησής του μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας, πρέπει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ήδη εξοφλημένο σε ποσοστό της αξίας της εν λόγω αγοράς, τέτοιο που να ικανοποιεί τους κινδύνους και να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η πρακτική αυτή δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο (το ποσοστό θα καθορισθεί από κοινού με συζητήσεις μεταξύ ΕΚ και ΣΜΕΧΑ, ώστε να ικανοποιείται η αρχή της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς).
– Να ελέγχεται η καταλληλότητα του πελάτη, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρακτική, με παραμέτρους που θα καθορισθούν και θα είναι ανάλογες με αυτές που προβλέπονται στην παρ. 6/1 του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ.
– Να υπάρξει, ως προσάρτημα στη σύμβαση, «Δήλωση Αποδοχής Κινδύνου» που θα περιλαμβάνει τους κινδύνους που ενέχει η εξόφληση του τμήματος αγοράς μετοχών με πώλησή τους μεταξύ Τ και Τ+3 ημέρας, λόγω των πολλών συχνών συναλλαγών και του σύντομου χρόνου πώλησης της αγοράς, και την οποία θα υπογράφει ο πελάτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442