Ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα ζητά ο Π. Μάντελσον
Σε συμφωνία για το παγκόσμιο εμπόριο και τις αγροτικές επιδοτήσεις προσπαθούν να καταλήξουν οι υπουργοί Εμπορίου των πέντε βασικών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εν όψει της κρίσιμης επικείμενης συνόδου τον Δεκέμβριο στο Χονγκ Κονγκ.
Σε συμφωνία για το παγκόσμιο εμπόριο και τις αγροτικές επιδοτήσεις προσπαθούν να καταλήξουν οι υπουργοί Εμπορίου των πέντε βασικών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εν όψει της κρίσιμης επικείμενης συνόδου τον Δεκέμβριο στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον υποσχέθηκε ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως να δει τα οφέλη για τις βιομηχανίες της αγαθών και υπηρεσιών από ένα παγκόσμιο σύμφωνο εμπορίου.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη να περικόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις της στα πρότυπα της Αμερικής, πρόταση που συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γαλλίας.
Η Γαλλία μάλιστα επιχείρησε -χωρίς επιτυχία- να περιορίσει τα διαπραγματευτικά περιθώρια του κ. Μάντελσον, ο οποίος δεσμεύτηκε πως δεν θα πάει με άδεια χέρια στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.
Στις συνομιλίες αυτές θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των μεταξύ τους διαφορών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα, δύο μόνον μήνες πριν οι υπουργοί των 148 χωρών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν προσύμφωνο στο Χονγκ Κονγκ.
«Η Ευρώπη θα επιδείξει κάποια επιπλέον ευελιξία, δείχνοντας το πόσο θέλουμε να προοδεύσουμε στα αγροτικά θέματα», είπε ο Μάντλεσον, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται, επειγόντως, να αρχίσει να βλέπει πιο καθαρά τα οφέλη, τα οποία θα προσφέρει στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ο κύκλος συνομιλιών Ντόχα».
Τα όσπρια επιστρέφουν δυναμικά στο παγκόσμιο διατροφικό προσκήνιο ως μια διατροφική επιλογή υψηλής αξίας για την υγεία, τη μακροζωία και την καθημερινή ευεξία.
Τις Παρασκευές 20, 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου, αλλά και τα Σάββατα 14, 21, 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Βίκυ Καρατζόγλο δίνουν «Ραντεβού στο Άλσος».