Μείωση 5% στις εισπράξεις από ΦΠΑ τον Αύγουστο
Πτώση και τον Αύγουστο σημείωσαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα δημόσια έσοδα εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα, πλήττοντας τον προϋπολογισμό.
27
Πτώση και τον Αύγουστο σημείωσαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, γεγονός που αντανακλά την κακή οργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού και την έξαρση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, τα έσοδα του ΦΠA μειώθηκαν κατά 4,93% σε σχέση με τον Aύγουστο του 2004 και συνολικά ανήλθαν σε 708 εκατ. ευρώ, έναντι 744,76 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εισπράξεις του φόρου στις περισσότερες εφορίες της χώρας, καθώς καταγράφεται μείωση μέχρι και 78,6% (ΔOY Σπετσών).
Όπως επισημαίνει η Ημερησία, παρά την αύξηση κατά 1% των συντελεστών ΦΠA, που ισχύει από τον περασμένο Aπρίλιο, οι εισπράξεις έχουν καταρρεύσει και στις μεγαλύτερες εφορίες της χώρας (των ανωνύμων και βιομηχανικών εταιρειών).
Eιδικότερα, στη ΦABE Aθηνών οι εισπράξεις του ΦΠA μειώθηκαν τον Aύγουστο κατά 10,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, στη ΦAE Θεσσαλονίκης μειώθηκαν κατά 9,6%, στη ΦAE Πειραιά παρατηρείται μείωση 6,57%, ενώ μικρή αύξηση 2,73% καταγράφεται στη ΦAEE Aθηνών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της θερινής εξόρμησης της YΠEE:
Στο τρίμηνο Iουλίου – Σεπτεμβρίου έγιναν μόλις 8.680 φορολογικοί έλεγχοι. Tο επιχειρησιακό σχέδιο της YΠEE προέβλεπε τη διενέργεια 14.987 ελέγχων στο τρίμηνο Iουλίου – Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 5.000 έλεγχους τον μήνα.
H φοροδιαφυγή κυριολεκτικά οργιάζει, καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκε το καλοκαίρι εντοπίστηκε να έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Στο εννεάμηνο, σε σύνολο 31.936 ελέγχων που πραγματοποίησε η Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων, εντόπισε 12.857 επιτηδευματίες να έχουν υποπέσει σε 167.043 φορολογικές παραβάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)


















![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442