Διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού έχουν οι αριστερόχειρες
Λονδίνο: Οι αριστερόχειρες γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, πριν την εμμηνόπαυση εν συγκρίσει με τις δεξιόχειρες γυναίκες, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Οι αριστερόχειρες γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, πριν την εμμηνόπαυση εν συγκρίσει με τις δεξιόχειρες γυναίκες, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης με επικεφαλής τον Δρ Κουνο Ουίτερβααλ μελέτησε τα ιατρικά αρχεία εκατοντάδων υγιών μεσήλικων γυναικών που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1932-1941.
Όλες οι γυναίκες που επελέγησαν για τη μελέτη είχαν άγνωστο κίνδυνο καρκίνου στην αρχή της διαδικασίας συλλογής στοιχείων, η οποία διήρκεσε 16 χρόνια.
Μετά την εξέταση των ιατρικών φακέλων πάνω από 12.000 γυναικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αριστερόχειρες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού εν συγκρίσει με τις δεξιόχειρες. Αυτό ωστόσο δεν ίσχυε για τις γυναίκες που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά ή για εκείνες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Δεν είναι η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται στον συσχετισμό αυτό. Aλλες, προοπτικές μελέτες έχουν δείξει παρόμοια σχέση μεταξύ της τάσης χρήσης του ενός μόνο χεριού και των όγκων του μαστού. Ωστόσο οι Ολλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους υποστηρίζει περαιτέρω την ιδέα ότι η σχέση είναι γεγονός, και ότι χημικές ουσίες εντός της μήτρας ευθύνονται γι’ αυτό.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Σε 30χρονο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε μετά τη φωτιά σε Ι.Χ. στο Ωραιόκαστρο
- Πώς είναι να μεγαλώνεις στο πιο διάσημο εστιατόριο του Χόλιγουντ δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπραντ Πιτ
- Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό και στους δρόμους γύρω από το λιμάνι του Πειραιά
- Κουτλουάι: «Δεν κατάλαβα γιατί ο Όσμαν πήγε στον ΠΑΟΚ» (vid)
- Στο Κρεμλίνο η ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας – Στο επίκεντρο η Ουκρανία και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών
- Κούβα: Ιστιοφόρο ισπανικής ΜΚΟ έφτασε με ανθρωπιστική βοήθεια
- Μπορεί η AI να «εφεύρει» ένα σπάνιο πουλί;
- Κυψέλη: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Τι εξετάζουν οι Αρχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442