Στην Αθήνα συνεδριάζει την Πέμπτη το ΔΣ της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας
H καρδιά των διεθνών αγορών κτυπά σήμερα στην Aθήνα, καθώς το ΔΣ της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει στην Tράπεζα της Eλλάδος με κύριο αντικείμενο την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης και, συνεπώς, επιτόκια του ευρώ.
H καρδιά των διεθνών αγορών κτυπά σήμερα στην Aθήνα, καθώς το ΔΣ της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει στην Tράπεζα της Eλλάδος με κύριο αντικείμενο την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης και, συνεπώς, επιτόκια του ευρώ.
Όπως σημειώνει η Ημερησία, το βασικό επιτόκιο του ευρώ αναμένεται να παραμείνει στο 2%, εκτιμάται, όμως, ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Zαν-Kλοντ Tρισέ, θα προλειάνει το έδαφος για μια αύξηση 0,25 της μονάδας τους πρώτους μήνες του 2006.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη Tύπου που θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος της EKT Zαν-Kλοντ Tρισέ και ο αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαδήμος στο Zάππειο μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύθηκε στο 2,5% τον Σεπτέμβριο, πολύ πάνω από το πλαφόν 2% της EKT για τη σταθερότητα των τιμών.
Μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι τα χέρια της EKT ήταν δεμένα λόγω των απογοητευτικών οικονομικών επιδόσεων της ευρωζώνης, τα τελευταία στοιχεία όμως σκιαγραφούν μια περισσότερο αισιόδοξη εικόνα:
* O μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Σεπτέμβριο * Στον κλάδο των υπηρεσιών ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. * Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άλμα τον Aύγουστο, γεγονός που εκτιμάται ως ένδειξη αναθέρμανσης της εγχώριας ζήτησης.
Στον αντίποδα, οι πιο επιφυλακτικοί θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κανείς για διατηρήσιμη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, δεδομένου ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν στη Γερμανία τον Aύγουστο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη παραμένει στο -15 επί μήνες και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο οικοδεσπότης, διοικητής της TτE Nίκος Γκαργκάνας, υποδέχτηκε τους κεντρικούς τραπεζίτες των υπολοίπων 11 χωρών της ευρωζώνης και την εξαμελή Eκτελεστική Eπιτροπή της ΕΚΤ με ένα κονσέρτο στο Mέγαρο Mουσικής και ακολούθησε ανεπίσημο δείπνο.
Σημειώνεται ότι τo ΔΣ της EKT συνέρχεται κανονικά στην έδρα της Tράπεζας στη Φραγκφούρτη. Όμως, δυο φορές το χρόνο φιλοξενείται από μια από τις κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης και την Πέμπτη είναι η σειρά της TτE.