28

Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ έχει ως πρώτο στόχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2006 που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτύχει το στόχο χωρίς νέα φορολογικά μέτρα, αν και η τιτλοποίηση ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις Βρυξέλλες.

«Δεν προεξοφλώ τίποτα, αλλά η τιτλοποίηση είναι απόλυτα σύμφωνη με τους κανόνες της Eurostat», δηλώνει σε συνέντευξη του στα Νέα ο υπουργός Οικονομίας και οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε να μειωθεί το έλλειμμα μέχρι και το 2006 κάτω από το 3% του ΑΕΠ» και διαβεβαιώνει ότι «ο κίνδυνος για νέα φορολογικά μέτρα έχει αποτραπεί».

«Προσπαθούμε, και θα τα καταφέρουμε, να μειωθεί το έλλειμμα μέχρι και το 2006 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Φέτος ήδη το έλλειμμα περιορίζεται περίπου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,6%. Η μείωση πραγματοποιείται με την περικοπή των δαπανών, την περιστολή της σπατάλης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. O κίνδυνος για νέα φορολογικά μέτρα έχει αποτραπεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται «στον αέρα» σε ό,τι αφορά τον στόχο του για τα έσοδα, καθώς η τιτλοποίηση, η οποία θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 1,7-1,8 δισ. ευρώ, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν η έγκριση δεν δοθεί, τα έσοδα αυτά θα αναζητηθούν από άλλες πηγές, δηλαδή σε πρόσθετα μέτρα. Σημειώνεται ότι η Eurostat σκοπεύει να εκδώσει γενικούς κανόνες για τις τιτλοποιήσεις το Μάρτιο. Είναι πιθανό, επομένως, να κριθεί τότε και το θέμα της ελληνικής τιτλοποίησης.

Βασικοί άξονες

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται:

Αύξηση μισθών και συντάξεων του Δημοσίου στα όρια του πληθωρισμού (3% έως 4%). Διπλάσιες του πληθωρισμού θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και στο ΕΚΑΣ, που αντιστοιχούν σε 12-15 ευρώ το μήνα. Το κονδύλι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένο κατά 10%, έναντι του φετινού. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,7%.

Παράλληλα, τα δημόσια έσοδα υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,5% με 8% έναντι των φετινών και οι δαπάνες κατά 5%. Η άνοδος των εσόδων εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μη τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Στο σχέδιο προβλέπονται επίσης έσοδα άνω του 1,5 δις. ευρώ από την τιτλοποίηση και 1,5 – 1,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ