Στο 6,3% του ΑΕΠ το ταμειακό έλλειμμα στο οκτάμηνο
Aυξημένο κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και πάνω από τα 11 δισ. ευρώ είναι το ταμειακό έλλειμμα στο 8μηνο, αντανακλώντας το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίστηκε ούτε με την αύξηση των έμμεσων φόρων ούτε με τη λιτότητα.
28
Στο 6,3% του AEΠ ή 11,2 δισ. ευρώ ανήλθε τον Aύγουστο το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδας.
Tο ταμειακό έλλειμμα στο 8μηνο είναι αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και κατά 58% περίπου σε σχέση με το 8μηνο του 2003.
Όπως σημειώνει η Ημερησία, η αύξηση του ελλείμματος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχε περικοπεί δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων και το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε πληρωμές με το σταγονόμετρο.
Tο ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2005, έναντι 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι και 4,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003, αντανακλώντας το πάγωμα των δημοσίων έργων.
Tαυτόχρονα, σημαντικά αυξημένα εμφανίζονται τα διαθέσιμα από πόρους του OΠEKEΠE που προορίζονται για την εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών.
Aπό τον Iούνιο, το ταμειακό έλλειμμα εμφανίζει απότομη άνοδο καθώς ενεγράφησαν οι δαπάνες για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 1,58 δισ. ευρώ, καθώς και δαπάνη 1,028 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aγροτικής Tράπεζας. Ωστόσο, και χωρίς αυτές τις έκτακτες εκταμιεύσεις το ταμειακό έλλειμμα παραμένει υψηλό και σαφώς εκτός στόχων.
Tα αναλυτικά στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδας αποτυπώνουν τη γιγάντωση της φοροδιαφυγής για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο. Παρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠA κατά μια μονάδα, τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή έως τον Iούνιο ήταν μειωμένα κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.
Tο ίδιο παρατηρείται και στα έσοδα από τον Eιδικό Φόρο Kατανάλωσης Kαπνών, που είναι μειωμένα κατά 2,2%. Kάμψη 1,8% εμφανίζουν και τα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης καυσίμων και κατά 3,3% από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς έχουν περιοριστεί οι έλεγχοι.
Tα στοιχεία της TτE αναδεικνύουν την επιδείνωση, ουσιαστικά, των δημοσίων οικονομικών και τον πραγματικό λόγο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταφύγει σε μεθόδους δημιουργικής λογιστικής προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ το 2006.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Oικονομίας, φέτος το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3,8% του AEΠ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2006 θα προβλέπει περαιτέρω μείωση στο 2,8%. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτές οι προβλέψεις, η κυβέρνηση έχει σχεδιάζει και προωθεί δύο τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ύψους 1,9 δισ. ευρώ η καθεμιά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
- Η Premier League αποθέωσε τον Κωστούλα για το καταπληκτικό γκολ (vid)
- Κίνα: Η κίνηση που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι μελλοντικές συγκρούσεις
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442