53

Διίστανται οι απόψεις στην κυβέρνηση για το θέμα της Ολυμπιακής. Εντός τριών εβδομάδων θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα υποβληθεί στη Βουλή προς έγκριση από την Ολομέλεια, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης. Δύσκολο να ευοδωθεί ο διαγωνισμός, λένε πηγές του υπ.Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης ότι σε 15 ημέρες θα είναι γνωστό εάν θα έχει αίσιο αποτέλεσμα ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο διαγωνισμός εμφανίζει δυσκολίες και κρίνεται αβέβαιο το κατά πόσο θα έχει επιτυχή κατάληξη.

Οι πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ολυμπιακής με ένα διάδοχο σχήμα, όπως ένα μεικτό σχήμα με τη συμμετοχή ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Σε κάθε περίπτωση -όπως είπαν οι ίδιες πηγές- θα υπάρχει λύση με διάδοχο σχήμα έως τον Φεβρουάριο του 2006.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το θέμα της Ολυμπιακής, ο Μ.Λιάπης ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για την Ολυμπιακή θα ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα υποβληθεί στη Βουλή προς έγκριση από την Ολομέλεια.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ιδιωτικοποίσης της Ολυμπιακής και του υγιούς ανταγωνισμού και εναντίον των μονοπωλίων. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αναζητεί την καλύτερη και συμφέρουσα λύση και πως κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή, σε περίπτωση που ναυαγήσει ο διαγωνισμός, το οποίο όμως απέφυγε να αποκαλύψει, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να υπονομεύσει στη φάση που βρίσκεται ο διαγωνισμός τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε σχετική δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για την Ολυμπιακή. Έκανε λόγο για ακανθώδες και δύσκολο πρόβλημα και παρατήρησε ότι όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη με εφαρμόσιμη λύση, τότε θα την δημοσιοποιήσει. «Όλοι ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη» πρόσθεσε.

Συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή

Ο Μιχάλης Λιάπης αναφέρθηκε και στο θέμα της προσφυγής της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η Ολυμπιακή έχει ήδη προσφύγει, ενώ η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

«Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες. Θα δούμε βάσει της εξέλιξης του διαγωνισμού και θα αποφασίσουμε αν θα την κάνουμε ή όχι» δήλωσε.

Ο υπουργός Μεταφορών ζήτησε, δε, να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, για να μην «υπονομευθεί η εθνική προσπάθεια». Πάντως, χαρακτήρισε απλουστευτικές τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ ότι το ίδιο παρέδωσε μια καθαρή υγιή εταιρία, χωρίς χρέη, και τις δημιούργησε προβλήματα.

Όσον αφορά τις καταγγελίες του προέδρου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο Μ.Λιάπης τόνισε ότι ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε επιστημονικές απόψεις και ότι οι απαντήσεις που έδωσε στον ίδιο ήταν πειστικές.

Σχετικά, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι πάγια εντολή του πρωθυπουργού είναι οποιοδήποτε στέλεχος της κυβέρνησης έχει υπόνοια για κακοδιαχείριση να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος αμφισβήτησε ότι ήταν αυτές οι προθέσεις του κ. Παπαγεωργίου όταν στο άρθρο του επεσήμανε ότι καλλιεργείται συνειδητά το κλείσιμο της εταιρίας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

«Οι υποστηρικτές για εκκαθάριση εν λειτουργία της Ολυμπιακής φαίνεται να μην έχουν καμία γνώση για το τι σημαίνει αυτό. Ο κ Παπαγεωργίου στην ουσία κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό και τον Αλογοσκούφη και τον Ρουσσόπουλο γιατί αν τον ρωτούσαν τον ίδιο τι σημαίνει δεν θα έκανε το έγκλημα αυτό στην Ολυμπιακή» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Πάντως, ο κ Βενιζέλος, δήλωσε ότι αναγνώρισε στο ύφος της ομιλίας του κ. Λιάπη σοβαρή και φιλότιμη προσπάθεια, ενώ πρόσθεσε ότι η στάση του υπουργού Μεταφορών στο θέμα της Ολυμπιακής δείχνει το ατόπημα που έκαναν σε βάρος της άλλα στελέχη
της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη και βλαπτική την δήλωση για εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρίας.

Τόσο ο κ Βενιζέλος όσο και πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της με τον να εξομοιώνει τα δικά της σχέδια, με τον νόμο 3185 του 2003. Ο κ. Βερελής επισήμανε, ακόμη: «Αυτός ο διαχωρισμός της παλιάς από την νέα εταιρία κατέρρευσε με το έγγραφο που αποστείλατε στην ΕΕ και υποστηρίζετε ότι η νέα Ολυμπιακή εταιρία είναι καθολικός διάδοχος της παλιάς».

Σχετικά με το έγγραφο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «αναδεικνύει την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει συνεχώς ψεύδη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση» και τόνισε: «Ας μας πει τώρα λοιπόν πως είναι δυνατόν να έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ το σενάριο της εκκαθάρισης και σήμερα μας κάνει τον τιμητή. Το ΠΑΣΟΚ είναι έκθετο».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης δήλωσε ότι «έκθετη είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους χειρισμούς και τις δημόσιες δηλώσεις τους για την Ολυμπιακή, που μόνο πρόσθετα προβλήματα δημιούργησαν».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επέρριψαν ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι με τους χειρισμούς τους οδήγησαν την Ολυμπιακή σε απαξίωση ενώ επανέλαβαν την πρόταση τους για δημόσιο φορέα.

Συνάντηση Αλαβάνου-Παπανδρέου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Ολυμπιακή. Σύμφωνα με την γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ.Ξενογιαννακοπούλου το Κίνημα τάσσεται υπέρ της συγκρότησης διακομματικής επιτροπής ή και η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής για να αναλάβει να αποτυπώσει την κατάσταση και «να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ολυμπιακής και για την βιώσιμη λύση».

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΝ υπέρ μιας δημόσιας Ολυμπιακής, με διαφάνεια και στρατηγικό πρόγραμμα. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι σχετικά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μια βιώσιμη λύση, στην επίτευξη της οποίας δεν αποκλείεται η συμμετοχή του δημόσιου τομέα.

Εν τω μεταξύ, η τροπολογία για αναστολή των αναγκαστικών εκτελέσεων εις βάρος της Ολυμπιακής (πλην εκείνων που αφορούν το ίδιο το Δημόσιο) εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, δίνοντας αφορμή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καυτηριάσουν την εικόνα που δίδει η κυβέρνηση για την εταιρία, οι οποίοι ωστόσο την υπερψήφισαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ